Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Džonsona jaunais Brexit plāns paredz novērst muitas kontroli uz Ziemeļīrijas robežas

Lielbritānija trešdien iesniegusi Eiropas Savienībai (ES) premjerministra Borisa Džonsona jauno Brexit plānu, kura nolūks ir novērst muitas pārbaudes uz robežas starp Apvienotajā Karalistē ietilpstošo Ziemeļīriju un Īrijas Republiku.

Priekšlikumos jaunas Brexit vienošanās noslēgšanai, kurus publiskojusi Lielbritānijas valdība, norādīts, ka būtu  jāizvairās no muitas pārbaudēm un ar tām saistītās infrastruktūras uz robežas starp Ziemeļīriju un Īriju.

Pavadvēstulē, kas adresēta Eiropas Komisijas (EK) prezidentam Žanam Klodam Junkeram, Džonsons norādījis, ka viņa priekšlikumos nav iekļauts tā dēvētais pagaidu risinājums, ko atbalstīja ES.

Pagaidu risinājums paredz, ka Lielbritānija sākotnēji paliek muitas ūnijā ar ES, bet Ziemeļīrijai papildus paliek saistoši daļa no bloka iekšējā tirgus noteikumiem, kamēr Londona un Brisele nav atradušas labāku risinājumu.

Lielā mērā tieši šī ierosinājuma dēļ Lielbritānijas parlaments trīs reizes noraidīja Brexit vienošanos, ko ar Briseli bija panākusi Džonsona priekštece premjera amatā Terēza Meja.

Džonsons vēstulē Junkeram uzsvēris, ka pagaidu risinājums būtu "tilts uz nekurieni", tāpēc jāatrod jauns veids, kā virzīties uz priekšu.

Premjers norādījis, ka viņa priekšlikums balstīts centienos saglabāt Lielās piektdienas miera līgumu, kas pielika punktu trīs desmitgades ilgušajam asiņainajam konfliktam starp Ziemeļīrijas katoļiem un protestantiem.

Pārbaužu atcelšana uz robežas ar Īriju tika uzskatīta par būtisku aspektu spriedzes samazināšanai, un Džonsona plānā Lielbritānijas valdība ir apņēmības pilna saglabāt atvērtās robežas principu.

Plāns paredz, ka muitas pārbaužu vietā, kas stātos spēkā uz robežas pēc breksita pārejas perioda beigām 2021.gadā, preču kustībai tiks sekots līdzi, izmantojot deklarēšanas sistēmu. Fiziskas pārbaudes tiks veiktas tirgotāja telpās vai specifiskās šim mērķim izveidotās vietās, bet ne uz Ziemeļīrijas un Īrijas robežas.

Īrija stingri iestājas pret ideju par muitas pārbaužu atjaunošanu uz robežas, uzskatot to par bīstamu pieeju.

Saskaņā ar Džonsona plānu muitas pārbaužu vietā tiktu radīta regulējoša zona, kas aptvertu visu Īrijas salu un attiektos uz visām precēm, ne tikai lauksaimniecības produktiem un pārtikas produktiem, kā iepriekš tika minēts medijos, ziņojot par Džonsona plānu.

Tas nozīmētu, ka Ziemeļīrija vēl kādu laiku turpinātu ievērot ES standartus un noteikumus, un lauksaimniecības produkti, kas tiktu ievesti Ziemeļīrijā no pārējās Lielbritānijas teritorijas, tiktu pārbaudīti saskaņā ar ES noteikumiem

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits