Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

ECT: Itālija pārkāpusi nelegālo imigrantu tiesības

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) nolēmusi, ka Itālijai ir jāsamaksā 15 tūkstošu eiro (10,5 tūkstošu latu) liela kompensācija katram no 24 imigrantiem no Somālijas un Eritrejas, kas 2009.gada maijā pēc aizturēšanas Itālijai piederošajā Lampedūzas salā tika deportēti uz Lībiju, ceturtdien paziņoja ECT.

Tiesa nolēma, ka Itālija bēgļus deportēja saskaņā ar vienošanos, kas bija noslēgta ar pērn gāzto Lībijas valdošo režīmu, bet deportācija apdraudēja bēgļu dzīvību, jo, kā uzskatīja tiesa, Muammara Kadafi režīma laikā Lībijā nelegālos imigrantus nereti aizturēja un spīdzināja. Tiesa arī norādīja, ka Roma, deportējot bēgļus, zināja, ka no Lībijas tos tālāk izsūtīs uz dzimteni, kur arī viņiem draudēja pat dzīvības briesmas.

Itālija ir pārkāpusi arī masu izraidīšanas aizliegumu, jo neizskatīja katra bēgļa lietu atsevišķi, paziņoja ECT, kas ceturtdien nolēma, ka Itālijai katram no bēgļiem būs jāizmaksā 15 tūkstošu eiro liela kompensācija, kā arī 1575 eiro (1100 latu) tiesas izdevumu segšanai.

ECT minēja, ka daži no deportētajiem imigrantiem ir nozuduši un advokātiem nav izdevies sazināties ar viņiem, tādēļ nav skaidrs, kā viņi varēs saņemt tiesas piespriesto kompensāciju.

Roma savu vainu noliedz, jo tolaik starp Itāliju un Lībiju spēkā bija vienošanās, kas paredzēja, ka Itālija nosūta atpakaļ uz Lībiju no turienes ieradušos nelegālos imigrantus.

11 Somālijas pilsoņi un 13 Eritrejas pilsoņi nelegāli ieradās Itālijā caur Lībijas teritoriju, bet Roma viņus deportēja atpakaļ uz Lībiju, no kurienes viņus izraidīja uz dzimteni.

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Bēgļu lietu aģentūra apsveica Strasbūrā bāzētās tiesas lēmumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits