Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

EDSO izmeklētājs: Baltkrievijas prezidenta vēlēšanas jāanulē

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) izmeklēšanā konstatēts, ka augustā notikušās Baltkrievijas prezidenta vēlēšanas tikušas viltotas, tāpēc tās jāanulē un jāsarīko jaunas vēlēšanas starptautiskā uzraudzībā, teikts ceturtdien klajā laistajā EDSO ziņojumā.

"Vispārējais secinājums ir šāds - ir pārliecinoši pierādījumi, ka 2020.gada 9.augusta prezidenta vēlēšanas tika viltotas," teikts Vīnē publiskotajā ziņojumā.

Septembrī 17 pārsvarā Eiropas valstis, arī Lielbritānija, Francija un ASV, aktivizēja EDSO tā dēvēto Maskavas mehānismu tiesību pārkāpumu izmeklēšanas uzsākšanai.

Austrijas cilvēktiesību zinātniekam Volfgangam Benedekam tika uzdots savākt informāciju par krāpšanos vēlēšanās, apsūdzībām par pilsoniskās sabiedrības aktīvistu un protestētāju vajāšanām, cilvēku patvaļīgo aizturēšanu un spīdzināšanu.

"Attiecībā uz apsūdzībām, kas ir saistītas ar cilvēktiesību pārkāpumiem, tika konstatēts, ka tie ir masveida un sistemātiski, un nešaubīgi pierādīti," norādīja Benedeks.

EDSO izmeklētājs balstīja savus secinājumus vairāk nekā 700 iesniegumos, kas saņemti no Baltkrievijas pilsoņiem un organizācijām, kā arī ANO cilvēktiesību ekspertiem un nevalstiskajām cilvēktiesību organizācijām.

Autoritārā līdera Aleksandra Lukašenko valdība ar izmeklētājiem nesadarbojās un neļāva tiem iekļūt valstī.

17 valstis, kas aktivizēja izmeklēšanas uzsākšanu, kopīgā paziņojumā apliecināja, ka ziņojums to bažas apstiprina.

"Pirmajam solim progresa virzienā būtu jābūt, ka Baltkrievijas varasiestādes pārtrauc vardarbības kampaņu pret miermīlīgajiem protestētājiem, atbrīvo visus nepamatoti ieslodzītos un sauc vainīgos pie atbildības," teikts paziņojumā.

Baltkrievijā kopš 9.augusta turpinās protesti pret prezidenta vēlēšanu viltošanu. Protestu gaitā aizturēti vairāk nekā 13 000 cilvēku, bet vairāki simti ievainoti.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās 9.augustā līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska.

Vēlēšanu rezultātus atteikusies atzīt arī Eiropas Savienība un citas rietumvalstis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vizītei Venēcijā no ceturtdienas jāpērk biļete

Ceturtdien, 25. aprīlī, kas Itālijā ir brīvdiena, tūristiem, kuri ieradīsies Venēcijā, nepaliekot viesnīcā, pirmo reizi būs jāiegādājas piecu eiro vērta biļete, lai viesotos šajā pilsētā, ka...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits