Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Eiropā Ziemassvētkos mīkstinās aizliegumus

Lai gan līdz šī gada beigām, visticamāk, vakcinēšanās pret koronavīrusu (SARS-CoV-2) Eiropā nebūs sākusies un eksperti jau brīdinājuši par iespējamo trešo vilni nākamā gada sākumā, vairāku Eiropas valstu līderi ir apņēmušies mīkstināt ierobežojumus Ziemassvētku un gadumijas periodā.

Atvērs izklaides vietas

Francijas prezidents Emanuels Makrons otrdien paziņoja, ka valsts ir sekmīgi pārvarējusi vīrusa uzliesmojuma otro vilni un līdz Ziemassvētkiem notiks pakāpeniska ierobežojumu mīkstināšana. No šīs sestdienas franči varēs pamest mājas un doties izbraucienos vai pastaigās 20 km rādiusā, ziņo France24. Savas durvis varēs vērt mazie uzņēmumi, un reliģiskajās ceremonijās drīkstēs piedalīties līdz pat trīsdesmit cilvēkiem. No 15. decembra paredzēts atcelt pārvietošanās aizliegumus, savukārt uz Ziemassvētku nakti un Jaunā gada svinībām neattieksies komandantstunda. Darbu varēs atsākt muzeji, kinoteātri un citas izklaides vietas. "Tomēr es vēlos uzrunāt jūsu atbildības izjūtu – šie noteikti nebūs tādi Ziemassvētki, kā ierasts," sacījis prezidents, atgādinot, ka jāturpina sociāli distancēties, valkāt aizsargmaskas un ievērot higiēnas normas. Viņš arī informējis, ka daļa vakcīnu varētu būt pieejamas jau gada beigās vai janvārī. 

Arī Vācijas federālo zemju vadītāji, kā vēsta Deutsche Welle, trešdien kopā ar Angelu Merkeli apsprieda ierobežojumus un to atvieglojumus svētkos. Medijs raksta, ka ierobežojumi valstī turpināsies vēl vismaz līdz 20. decembrim un vāciešiem vēl aizvien ir jācenšas palikt mājās un sabiedriskās vietās jāvalkā sejas maskas. Savukārt svētku nedēļā iekštelpās varēs tikties vairāk nekā divu mājsaimniecību pārstāvji un baznīcas drīkstēs rīkot reliģiskus pasākumus nelielam apmeklētāju lokam. Pēc svētkiem iedzīvotāji tiks mudināti drošības nolūkos pašizolēties. Paredzams, ka federālās zemes aicinās valdību pagarināt dažādas uzņēmēju atbalsta programmas un pašvaldības, kurās saslimšanas gadījumu skaits būs ievērojami krities, varēs atteikties no virknes ierobežojumu, pirms to izdarīs pārējā valsts. Mediji prognozē, ka vācu valdība atbalstīs šos priekšlikumus. 

The Guardian raksta, ka arī Lielbritānijā angļu, skotu, velsiešu un ziemeļīru valdības vienojušās par ierobežojumu atvieglošanu un pārvietošanās aizliegumu atcelšanu visā Ziemassvētku periodā. "Tas, ka jums ir iespēja tikties ar citu mājsaimniecību pārstāvjiem, nenozīmē, ka jums tas arī ir jādara," piekodinājusi Skotijas premjere Nikola Stērdžena. Līdzīgus vēstījumus par katra brita "personīgo atbildību" paudušas arī citas valdības. Paredzams, ka arī citas Eiropas valstis ieviesīs līdzīgus atvieglojumus. 
 

Ārsti – bažīgi

"Es zinu, ka veikalu īpašnieki, bārmeņi un viesmīļi gaida ierobežojumu atcelšanu, bet mums ir jāmācās no vasaras un mēs nedrīkstam pieļaut tās pašas kļūdas," šonedēļ dalībvalstu plānus komentēja Eiropas Komisijas vadītāja Urzula fon der Leiena, kura jau pagājušajā nedēļā minēja, ka ES valstīm būtu nepieciešams savā starpā koordinēt ierobežojumu mīkstināšanu. Pagaidām gan, kā liecina mediji, valstis šim procesam ir piegājušas izteikti individuāli.

Kamēr politiķi plāno svētku brīvdienas, ārsti un pētnieki ir pauduši nopietnas bažas par strauju saslimušo un mirušo skaita pieaugumu pēc svētku perioda. "Faktiski tā ir degvielas pieliešana Covid-19 liesmām," britu valdības plānu sarunā ar BBC komentējis profesors Endrū Heivards. Viņaprāt, tas varētu novest pie trešā plašā vīrusa uzliesmojuma Eiropā. Līdzīgas bažas jau aizvadītajā nedēļā paudis Pasaules Veselības organizācijas pārstāvis Deivids Nabaro. Britu veselības psiholoģe Sūzena Mikija aicinājusi iedzīvotājus svētku tikšanās organizēt ārpus telpām, paņemot līdzi "gaļas pīrāgus un tēju". 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits