Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 8. septembris
Ilga

Eiropas dienvidus piemeklē karstuma vilnis no Āfrikas

Eiropas dienvidu un Balkānu valstis otrdien piemeklēja karsta gaisa vilnis no Āfrikas, kura dēļ gaisa temperatūra pietuvojās 40 grādiem pēc Celsija.

Horvātija ziņoja par visaugstāko jebkad reģistrēto ūdens temperatūru Adrijas jūrā, kas populārajā tūrisma pilsētā Dubrovnikā sasniegusi ap 30 grādiem pēc Celsija.

Serbijā valsts energokompānija ziņoja, ka otrdien bijis rekordliels elektroenerģijas patēriņš gaisa kondicionieru lietošanas dēļ.

Pašvaldību iestādes vairākās pilsētās veica pasākumus gados vecu cilvēku pieskatīšanai, kamēr civilās aizsardzības komandas rūpējās par savvaļas ugunsgrēku dzēšanu Itālijas dienvidos un Ziemeļmaķedonijā.

Grieķijas pašvaldības padarīja telpas ar gaisa kondicionēšanu pieejamas sabiedrībai. Dienas karstākajā laikā, kad temperatūra sasniedza 40 grādus, tika aizliegti zināmi darba veidi ārpus telpām, tostarp fizisks darbs, preču piegāde un būvniecība.

Tika prognozēts, ka Grieķijā karstums sasniegs maksimumu trešdien un ceturtdien, sevišķi skarot valsts centrālo, rietumu un ziemeļu daļu, kur temperatūra var sasniegt 43 grādus.  

Bija gaidāms, ka trešdien un ceturtdien vairākās valstīs gaisa temperatūra sasniegs 42 grādus. Spānijas nacionālais meteoroloģiskais dienests ziņoja, ka Gvadalkiviras upes baseinā tuvākajās dienās gaisa temperatūra var pieaugt līdz 44 grādiem.

Albānijā, kur ir gaidāma gaisa temperatūras paaugstināšanās līdz 42 grādiem, tika atrasts miris 72 gadus vecs vīrietis savā lauku saimniecībā un par nāves cēloni tiek uzskatīts karstums. 

Stambulā, kur gaisa temperatūra bija ap 34 grādiem, pašvaldība otrdien izplatīja brīdinājumu par karstumu, iesakot iedzīvotājiem palikt mājās no plkst.10 līdz plkst.16. Bija gaidāms, ka temperatūra Stambulā līdz 28.jūlijam būs par trim līdz sešiem grādiem augstāka par sezonas normu. 

Ziemeļmaķedonija otro reizi šajā mēnesī piedzīvoja karstuma vilni, gaisa temperatūrai pieaugot līdz 42 grādiem. Kopš mēneša sākuma valstī plosījušies ap 200 savvaļas ugunsgrēku, kuros ievainots viens ugunsdzēsējs. Valdība ir izsludinājusi mēnesi ilgu krīzes stāvokli.

Serbijā, Horvātijā un Bosnijā gaisa temperatūra jau otro nedēļu bija ap 40 grādiem.

Intensīvu karstuma vilni pēdējā nedēļā pieredzēja arī Rumānija un Moldova, kur gaisa temperatūra Bukarestē un Kišiņevā šonedēļ pārsniedza 40 grādus.

Itālijas Veselības ministrija izplatīja visnopietnāko brīdinājumu par karstumu 12 lielpilsētās - no Triestes valsts ziemelos līdz Romai valsts vidienē. Šo pilsētu iedzīvotāji tika aicināti dienas karstākajā laikā palikt mājās, izvairīties no treniņiem ārpus telpām un atturēties no smagas pārtikas. Bija gaidāms, ka šo pilsētu sarakstam trešdien tiks pievienota Sicīlijas galvaspilsēta Palermo.

Brutālais karstuma vilnis līdz šim ir saudzējis Parīzi, kur šomēnes notiks Olimpiskās spēles. Otrdien gaisa temperatūra Parīzē bija tikai 22 grādi, lai gan bija gaidāms, ka tā varētu šonedēļ paaugstināties, bet pēc nedēļas nogales atkal pazemināties.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits