Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Eiropas valstis nosoda Izraēlas apmetņu plānu

Vairākas Eiropas lielvalstis pirmdien nepieredzēti bargi kritizēja Izraēlas lēmumu paplašināt ebreju apmetņu celtniecību palestīniešu apdzīvotajā Austrumjeruzalemē un Rietumkrastā. Izraēla paziņoja par aptuveni 3000 ēku celtniecību okupētajās teritorijās pēc tam, kad vairākums ANO dalībvalstu ceturtdien nobalsoja par novērotājvalsts statusa piešķiršanu Palestīniešu pašpārvaldei, de facto atzīstot tās valstiskumu.

Vēstniekus vēl neatsauks

Francija, Lielbritānija un Zviedrija izsauca Izraēlas vēstniekus, lai paustu neapmierinātību ar Telavivas plānotajiem soļiem, kas, pēc to domām, var apdraudēt mieru Tuvajos Austrumos un tā saucamo divu valstu vienošanos starp Izraēlu un palestīniešiem.

Francija Izraēlas vēstniekam nodevusi ziņu, ka ebreju apmetņu paplašināšana okupētajās teritorijās ir nelikumīga un var nopietni kavēt atjaunot 2010. gadā pārtrauktās miera sarunas starp izraēliešiem un palestīniešiem.

«Ministra biroja vadītājs informēja par Francijas nopietnajām bažām,» Francijas Ārlietu ministrijas paziņojumu citē aģentūra Reuters. «Viņš Izraēlas vēstniekam atgādināja, ka Francija nosoda jebkādu ebreju apmetņu celtniecību [palestīniešu apdzīvotajās teritorijās]. Apmetnes ir nelikumīgas saskaņā ar starptautisko likumdošanu, tās iznīcina ticību dialoga atjaunošanai un rada kavēkļus taisnīgam mieram, kas būtu balstīts uz divu valstu vienošanos.»

Izraēlas izziņotie plāni paredz veikt būvniecību arī tā saucamajā E1 rajonā. Tā ir teritorija starp Austrumjeruzalemi un Rietumkrastā esošo ebreju apmetni Maale Adummima. Pret to iestājas palestīnieši, kuri uzskata, ka tādējādi viņu nākotnes valsts nebūtu viengabalaina, jo tās paredzētā galvaspilsēta Austrumjeruzaleme būtu atdalīta no pārējās valsts.

Lielbritānija paziņoja, ka neatbalstīs Izraēlas atriebību par ANO balsojumu. «Mēs nožēlojam Izraēlas valdības lēmumu būvēt 3000 jaunu ēku un atjaunot attīstību E1 rajonā. Tas apdraud divu valstu risinājuma dzīvotspēju,» paziņoja Lielbritānijas Ārlietu ministrija. Briti aicinājuši izraēliešus pārdomāt lēmumu un piedraudējuši ar «stingriem pretsoļiem», ja plānotā apmetņu celtniecība patiešām sāksies, raksta BBC.

Izraēlas prese iepriekš, atsaucoties uz diplomātiem Eiropā, ziņoja, ka Francija un Lielbritānija apsver iespēju atsaukt savus vēstniekus no Telavivas. Tomēr pirmdien abas valstis paziņoja, ka pagaidām tik radikāli negrasās rīkoties.

Nāves spriedums mieram

Sašutumu par Izraēlas lēmumu paudušas arī Krievija un Vācija. «Mēs aicinām Izraēlas valdību atturēties no jaunu apmetņu celšanas,» teikts Vācijas valdības paziņojumā. Paredzēts, ka trešdien par šo tematu «kā draugs ar draugu» runās Vācijas kanclere Angela Merkele un Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu, kurš šonedēļ ierodas vizītē Vācijā.

Iepriekš par izraēliešu nodomiem okupētajās teritorijās negatīvi izteikusies Izraēlas tuvākā sabiedrotā ASV un ANO ģenerālsekretārs Bans Ki Muns, kurš uzskata, ka tādējādi tiks parakstīts nāves spriedums iespējamam miera līgumam starp izraēliešiem un palestīniešiem.

Tikmēr B. Netanjahu noraida jebkādu kritiku: «Mēs veiksim celtniecību Jeruzalemē un jebkurā vietā, kas atrodas uz Izraēlas stratēģisko interešu kartes.»

Tiek lēsts, ka vairāk nekā 110 apmetnēs Austrumjeruzalemē un Rietumkrastā mīt aptuveni pusmiljons ebreju. Vairākums pasaules lielvaru tās uzskata par nelikumīgām un ir aicinājušas nebūvēt jaunas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits