Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

EK iepazīstina ar rīcības plānu viltus ziņu apkarošanai

Eiropas Komisija (EK) trešdien iepazīstināja ar savu rīcības plānu viltus ziņu apkarošanas centieniem, īpašu uzmanību pievēršot 2019.gada maijā gaidāmajām Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām.

"Veselīga demokrātija paļaujas uz atvērtām, brīvām un godīgām sabiedriskajām debatēm," paziņojumā norādīja Eiropas Savienības (ES) augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni. "Tas ir mūsu pienākums - nosargāt šo telpu un neļaut nevienam izplatīt dezinformāciju, kas vairo naidu, šķelšanos un neticību demokrātijai."

Kā EK, tā ES diplomātiskais dienests pēdējos gados izvērsuši iniciatīvas tīmekļa dezinformācijas apkarošanai, tomēr gaidāmo EP vēlēšanu dēļ radušās jaunas bažas, ka Krievija un citi spēlētāji varētu iejaukties.

Satraukumu rada arī tas, ka populistu partijas ar maldinošām sociālo mediju kampaņām varētu izmantot eiroskeptiskos un pretimigrācijas noskaņojumus.

Atbilstoši trešdien izsludinātajam rīcības plānam diplomātiskā dienesta budžets viltus ziņu atmaskošanai un informēšanai par tām tiks vairāk nekā dubultots no pašreizējiem 1,8 miljoniem eiro līdz pieciem miljoniem eiro.

Turklāt jaunā "ātrās reaģēšanas" sistēma sekmēs reāllaika sadarbību dalībvalstu un ES institūciju starpā.

Komisija arī uzraudzīs jaunā ES "uzvedības kodeksa" ievērošanu, kas paredz lielāku politisko reklāmu, viltus tīmekļa profilu, botu aktivitāšu uzraudzību, kā arī faktu pārbaužu iniciatīvu nostiprināšanu.

Vēl septembrī EK nāca klajā ar priekšlikumiem jauniem noteikumiem un naudassodiem, lai vērstos pret iejaukšanos vēlēšanās.

EK arī nākusi klajā ar vadlīnijām ES jaunajiem datu aizsardzības noteikumiem, kas stājās spēkā maijā. Tās cita starpā paredz sankcijas tām Eiropas partijām, kas šos noteikumus pārkāps.

Top komentāri

jautājums
j
Vai Cenzūras eirokomisāra amatu ieviesīs un Eiropas Cenzūras aģentūru dibinās?
1984
1
Tās cita starpā paredz sankcijas tām Eiropas partijām, kas šos noteikumus pārkāps.
melnais humors
m
Protams, protams! Vienīgās atļautās viltus ziņas, meli un dezinformācija būs tās, ko būs sagatavojuši Briseles birokrāti. :-D
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits