Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

EK: Mazo un vidējo uzņēmumu atlabšana turpinās, taču atšķirīgā tempā

Slovākijas galvaspilsētā Bratislavā notikušajā Eiropas Komisijas (EK) Mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) asamblejā EK Iekšējā tirgus, rūpniecības, uzņēmējdarbības un MVU ģenerāldirektorāts iepazīstinājis ar ikgadējo ziņojumu par Eiropas mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, norādot, ka tie turpina atveseļoties, taču atlabšanas temps ir atšķirīgs.

Ģenerāldirektorāts vēsta, ka Eiropas Savienības (ES) 23 miljoniem MVU 2015.gads bijis veiksmīgs gandrīz visās dalībvalstīs. Pērn MVU pievienotā vērtība pieaugusi visās ES dalībvalstīs, izņemot vien divas, bet MVU nodarbinātības līmenis palielinājies 27 bloka valstīs.

Attiecībā uz Latviju ģenerāldirektorāts norāda, ka valsts MVU atveseļojas. Prognozes maziem un vidējiem uzņēmumiem ir pozitīvas - sagaidāms, ka MVU pievienotā vērtība šogad pieaugs par 7% un 8% nākamgad, bet nodarbinātība abos gados palielināsies par 3% jeb 30 000 darbvietu.

Kopš 2013.gada mazo un vidējo uzņēmumu nodarbinātība ES līmenī piedzīvojusi mērenu izaugsmi. 2013.gadā nodarbinātība saruka par 1%, bet 2014. un 2015.gadā pieauga attiecīgi par 1,1% un 1,5%. Taču, neskatoties uz šo pieaugumu, MVU nodarbinātība ES pērn saglabājusies zem pirmskrīzes līmeņa.

Turklāt MVU nodarbinātība pagājušajā un aizpagājušajā gadā norāda uz ievērojamām atšķirībām dažādās nozarēs. Nodarbinātība tādos mazos sektoros kā reklāma un tirgus izpēte vai juridiskie un grāmatvedības pakalpojumi pieaugusi par vairāk nekā 5%. Taču katrs no šiem sektoriem pērn veidojis, lielākais, 3% no kopējā nodarbinātības līmeņa ES. Turpretī vairums lielāko nozaru, tostarp mazumtirdzniecība, vairumtirdzniecība un būvniecība, kas kopā veido 30% no MVU nodarbinātības, 2015.gadā uzrādījis nodarbinātības pieaugumu par 2% vai mazāk.

Ģenerāldirektorāts norāda, ka nesenais MVU nodarbinātības pieaugums galvenokārt skaidrojams ar šo uzņēmumu skaita kāpumu.

Tāpat ziņojumā teikts, ka MVU pievienotā vērtība palielinājusies salīdzinoši straujā tempā, kopš 2014.gada pieaugot virs pirmskrīzes līmeņa. MVU pievienotā vērtība 2014.gadā un pērn pieauga attiecīgi par 3,8% un 5,7%.

Prognozes liecina, ka MVU atveseļošanās ES šogad un nākamgad turpināsies.

Ģenerāldirektorāts arī vēsta, ka salīdzinoši vājais nodarbinātības pieaugums norāda uz nepieciešamību pēc papildu uzņēmējdarbības stimulēšanas ES. Viens no svarīgākajiem aspektiem šajā jautājumā ir jauno uzņēmēju vidū samazināt bažas par neizdošanos, mazinot riskus saistībā ar bankrota gadījumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits