Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

EK nākusi klājā ar Eiropas Klimata paktu

Šodien Eiropas Komisija (EK) nākusi klajā ar Eiropas Klimata paktu - Eiropas Savienības (ES) mēroga iniciatīvu, kas cilvēkus, kopienas un organizācijas aicina iesaistīties klimatrīcībā un Eiropu darīt zaļāku, informēja EK pārstāvniecības Latvijā Kristīne Liepiņa.

Pēc viņas paustā, klimata pakts Eiropas Zaļā kursa ietvaros piedāvā telpu, kurā ikviens var apmainīties ar informāciju, iesaistīties debatēs un piedalīties klimata krīzes risināšanā, kā arī būt aizvien augošās Eiropas klimata kustības daļa.

Ar Eiropas Zaļo kursu - plānu, kā ES pārveidot par taisnīgu, veselīgu, ilgtspējīgu un pārticīgu sabiedrību un rast iespēju ar dabu mijiedarboties veselīgāk, - EK nāca klajā pirms gada. EK tagad ievieš rīcībpolitiku un tiesību aktus, kas dos iespēju panākt sistēmiskas pārmaiņas, tomēr zaļā kursa risinājumi būs sekmīgi vien tad, ja aktīvi iesaistīsies un roku pieliks ikviens, uzsvēra EK.

Pēc EK paustā, Eiropas Klimata pakts cilvēkiem ar dažnedažādu dzīves pieredzi piedāvā telpu, kur citam citu atrast un kopā izstrādāt un likt lietā kā liela, tā maza mēroga klimata problēmu risinājumus. Daloties idejās un cits citu iedvesmojot, kopā var panākt daudz vērienīgākas pozitīvas pārmaiņas.

Pakts ir atvērta, iekļaujoša un dinamiska klimatrīcības iniciatīva. Tā ietvaros reģioni, vietējās kopienas, industrija, skolas un pilsoniskā sabiedrība tiek aicināti dalīties informācijā par klimata pārmaiņām un vides degradāciju un to, kā šos eksistenciālos draudus novērst. Ar tiešsaistes platformu un pilsoņdialogu un domu apmaiņu iedzīvotāju vidū tas stiprinās sasaisti starp digitālo un zaļo pārkārtošanos.

EK šodien izziņo atklātu uzaicinājumu, kurā cilvēkus un organizācijas aicina kļūt par Klimata pakta sūtņiem. Klimata pakta sūtņi ar savu rīcību rādīs priekšzīmi un palīdzēs savas kopienas iesaistīt klimatrīcībā, atzīmēja EK.

Klimata pakta mērķis ir izplatīt zinātniski pamatotu informāciju par klimatrīcību un dot praktiskus padomus, kā ikdienā izdarīt klimatam draudzīgākas izvēles. Tas atbalstīs vietējas iniciatīvas un gan atsevišķus cilvēkus, gan kolektīvus mudinās dot klimatrīcības solījumus, palīdzot piesaistīt atbalstu un sekmēt līdzdalību.

Sākumposmā pakta prioritāte būs rīcība četrās jomās, kas dod tūlītēju klimatisku un vidisku labumu, bet arī nāk par labu iedzīvotāju veselībai un labbūtībai - zaļās zonas, zaļā mobilitāte, energoefektīvas ēkas un zaļās prasmes. Paktam paveras plašs darbības lauks, un tā attīstība būs atkarīga no tajā aktīvo cilvēku un organizāciju idejām un devuma. Dalībnieki tiksies ikgadējā Klimata pakta pasākumā, kurā dalīsies pieredzē un zināšanās.

Eiropas Klimata pakta tiešsaistes atklāšana ar priekšsēdētājas izpildvietnieka Fransa Timmermansa piedalīšanos notiks 16.decembrī no plkst.9 līdz 11 pēc Centrāleiropas laika. Pasākuma dalībnieki tiks iepazīstināti ar pirmajiem ES Klimata pakta sūtņiem, tajā tiks apspriesti gaidāmie Klimata pakta solījumi, savukārt īpaši viesi runās par to, ko ikviens varam darīt klimata pārmaiņu mazināšanai.

Lai atspoguļotu Eiropas klimatrīcības bagātību un daudzveidību, EK iedzīvotājus, uzņēmumus un pilsoniskās sabiedrības organizācijas aicina organizēt Klimata pakta satelītpasākumus. Šie pasākumi pavērs iespēju diskusijas risināt dažādās valodās, lai tā varētu sasniegt vietējās kopienas, pārrunāt šaurākus jautājumus vai īpaši izcelt konkrētu grupu vai nozaru lomu Klimata paktā.

EK Eiropas Klimata paktu pirmoreiz izziņoja tās priekšsēdētājas Urzulas fon der Leienas politikas pamatnostādnēs, kas tika publicētas 2019.gada jūlijā. 2019.gada decembra paziņojumā par Eiropas Zaļo kursu tika precizēti Klimata pakta mērķi. Šodien publicētā paziņojuma izstrādē noderīgi bija no 2020.gada marta līdz jūnijam notikušās atklātās sabiedriskās apspriešanas rezultāti, norādīja EK.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits