Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Eksprezidents Sarkozī stājas tiesas priekšā

Šonedēļ pēc sešu gadu ilgiem centieniem panākt, lai lieta netiktu izskatīta, bijušais Francijas prezidents Nikolā Sarkozī stājas tiesas priekšā par mēģinājumu iegūt slepenu informāciju no tiesneša un korupciju. Lai gan Sarkozī nav pirmais prezidents, kas stājas tiesas priekšā, franču mediji norāda, ka šīs ir nopietnākās apsūdzības, kas izvirzītas pret kādu no bijušajiem valsts līderiem.

Mediji paredz, ka bijušais prezidents darīs visu, lai ievilktu tiesas procesu. 


Neesmu noziedznieks

Sarkozī, kura asā politiskā retorika padarīja viņu par sabiedrībā visai populāru politiķi, iekļuva nepatikšanās, kad izmeklētāju rokās nonāca pierādījumi par viņa centieniem izvilināt informāciju no tiesneša lietā, kurā tika izmeklēta viņa paša 2007. gada prezidenta kampaņas iespējamā nelikumīgā finansēšana. France 24 raksta, ka prezidents tiesnesim Žilbēram Azibēram esot solījis palīdzēt iegūt labu darbu Monako, ja viņš advokātam Tjerī Hercogam pavēstīs par lietu, kurā tiek izmeklēts, vai Sarkozī nesaņēma neatļautu finansējumu savai prezidenta kampaņai. Šī lieta vēl aizvien tiek izmeklēta, un, kā raksta mediji, tajā parādās arī apgalvojumi, ka prezidenta kampaņa, iespējams, saņēmusi 50 miljonus eiro no diktatora Muammara Kadāfi. Tiesa gan, šomēnes galvenais liecinieks lietā, kurš apgalvoja, ka trīs reizes vedis skaidru naudu no Lībijas uz Parīzi, lai finansētu N. Sarkozī kampaņu, negaidīti mainīja savu liecību.

''Es neesmu noziedznieks,'' pirmstiesas intervijā televīzijas kanālam BMF šomēnes sacījis bijušais prezidents.

Policijas materiāli vēsta, ka viņš ar viltotu vārdu iegādājās telefonu, kuru izmantoja, lai sarunātos ar savu advokātu. Sarkozī pārstāvji ir centušies panākt, ka tiesa šos pierādījumus neņem vērā, apgalvojot, ka policijas noklausītās sarunas pārkāpj advokāta un klienta informācijas apmaiņas neaizskaramības principus, taču tiesa šo prasību ir noraidījusi. Zināms, ka prezidents ar padoto ir vismaz divpadsmit reizes 2013. un 2014. gadā apspriedis kasācijas tiesas tiesnesi Azibēru un veidu, kā varētu panākt, ka viņš no apsūdzības iegūst informāciju un palīdz iegūt N. Sarkozī vēlamu spriedumu. ''Es panākšu, ka viņš saņem paaugstinājumu,'' sarunās sacījis Sarkozī, kurš solījis palīdzēt tiesnesim iegūt izdevīgi amatu Monako. Vēlāk gan prezidents esot sarunās atkāpies no solījumiem, kas, kā uzskata prokurori, liecina, ka bija radušās aizdomas par iespējami noklausītām sarunām.

''Misters Azibērs neieguva amatu Monako,'' sacījis Sarkozī, kurš apgalvo, ka viņa nedienas ir skaidrojamas ar Francijas juristu vēlmi atriebties par prezidenta centieniem ierobežot tiesnešu varu. 

Ja viņš tiks atzīts par vainīgu, tad bijušajam prezidentam draud cietumsods līdz pat desmit gadiem un naudassods līdz 1,2 miljoniem eiro. Līdzīgs sods draud arī advokātam Hercogam. Ietekmes tirgošanas un korupcijas lietā iesaistītais tiesnesis  Azibērs arī tiek tiesāts.


Var ievilkties

Lai gan bija paredzēts lietu izskatīt līdz 10. decembrim, franču mediji vēsta, ka 73 gadus vecais Azibērs lūdzis atlikt tiesas prāvu veselības problēmu dēļ. Tiesa apstiprinājusi, ka šāds lūgums ir saņemts, tāpēc pastāv iespēja, ka tiesa, kuras sākums atlikts jau no 2015. gada, varētu ievilkties. 

Iepriekš minētās divas lietas nav vienīgās, kurās iesaistīts bijušais prezidents. BBC vēsta, ka nākamgad martā viņam un vēl trīspadsmit citām personām paredzēts stāties tiesas priekšā par iespējamiem finansēšanas pārkāpumiem 2012. gada priekšvēlēšanu kampaņas laikā. 

Jāpiemin, ka, neskatoties uz juridiskajām problēmām, Sarkozī joprojām ir populārs franču vidū. Sarkozī memuāri Vētru laiks vasarā kļuva par bestselleru, un cilvēki stāvēja rindās, lai iegūtu parakstītu kopiju. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits