Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

EP vēlēšanas Lielbritānijā notiks

Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas Lielbritānijā notiks neatkarīgi no tā, kāds būs rezultāts valdības sarunām ar opozīciju par iespējamo izeju no Brexit strupceļa, otrdien paziņojis premjerministres Terēzas Mejas faktiskais vietnieks Deivids Lidingtons.

"Ņemot vērā to, cik maz laika atlicis, (..) par nožēlu nebūs iespējams pabeigt šo procesu pirms datuma, kad saskaņā ar likumu jānotiek Eiropas Parlamenta vēlēšanām," atzina Lidingtons.

EP vēlēšanas Lielbritānijā notiks 23. maijā.

Lidingtons norādīja, ka "valdība dubultos savus pūliņus un sarunas ar parlamenta locekļiem no visām partijām, lai nodrošinātu, ka aizkavēšanās [pēc 23. maija] ir tik īsa, cik iespējams".

"Ideāli, ja mēs atrasotos situācijā, kurā šiem eiroparlamentāriešiem nekad tā arī nevajadzēs ieņemt savas vietas Eiropas Parlamentā," sacīja Lidingtons, piebilstot, ka noteikti tas būtu jānokārto līdz Lielbritānijas parlamenta sēžu vasaras pārtraukuma.

Viņš norādīja, ka cer uz valdības un leiboristu vienošanos visos jautājumos.

Ar laikraksta Daily Mail starpniecību Meja svētdien vēlreiz publiski aicināja leiboristus vienoties.

Premjere sacīja, ka politiķu nespēja nokārtot breksitu ir radījusi neapmierinātību sabiedrībā.

Sabiedrības noskaņojums atspoguļojās arī pagājušajā nedēļā notikušajās Lielbritānijas municipālajās vēlēšanās, kurās konservatīvie zaudēja vairāk nekā 1300 vietas, bet leiboristi - gandrīz 100 vietas.

Politologi secinājuši, ka vēlēšanu lielākie uzvarētāji bijuši liberāldemokrāti, kas stingri iestājas pret breksitu un vēlas otru referendumu par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES).

Meja sāka sarunas ar leiboristiem pēc tam, kad parlaments trešo reizi noraidīja viņas panākto vienošanos ar Briseli par breksita nosacījumiem.

Gan konservatīvie, gan leiboristi ir sašķelti jautājumā par valsts izstāšanos no ES, un daudzi deputāti abās partijās iebilst pret starppartiju sarunām.

Leiboristi joprojām turas pie sava alternatīvā breksita plāna, kas paredz pastāvīgu Lielbritānijas un ES muitas ūniju un iekļaušanos ES iekšējā tirgū.

Komentējot Mejas rakstu Daily Mail, leiboristu ēnu kabineta finanšu ministrs Džons Makdonels pārmeta premjerei, kā tā pārkāpusi konfidencialitātes principu starppartiju sarunās.

"Es domāju, ka viņa apdraud sarunas savas personiskās aizsardzības dēļ," sacīja Makdonels.

Konservatīvo likumdevēju ietekmīgās 1922. gada komitejas priekšsēdētājs Greiems Bradijs svētdien laikrakstā Telegraph norādīja, ka Mejai būtu jāpretojas "kārdinājumam (..) darīt visu nepieciešamo, lai panāktu kaut kādu breksita vienošanos".

Viņš brīdināja, ka cena, ko nāksies maksāt par vienošanos ar leiboristiem, var būt katastrofiska šķelšanās Konservatīvajā partijā.

Top komentāri

aptaujas
a
Aptaujas rāda, ka 30% britu balsos par Brexit partiju, 21% - par leiboristiem, 13% - par konservatīvajiem.
Irlielāmērāticams
I
ka breksits nenotiks.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits