Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

ES izveidojusi pretterorisma juridisko datu bāzi

Eiropas Savienības (ES) juridiskās sadarbības aģentūra Eurojust ceturtdien izveidojusi kopīgu pretterorisma datu bāzi, kas, kā skaidro amatpersonas, būs būtiska juridisku pasākumu īstenošanai pret aizdomās par terorismu turamajiem un organizēto noziedzību.

Pretterorisma reģistrs, kas tiks aktivizēts šajā mēnesī, nodrošinās izmeklētājiem un prokuroriem kopainu par kriminālprocesiem pret aizdomās turamajiem ES valstīs un citās partnervalstīs, preses konferencē sacīja Eurojust vadītājs Ladislavs Hamrans.

"Tagad, kad teroristi arvien vairāk darbojas, izmantojot pārrobežu tīklus, arī ES ir jādara tas pats," sacīja Hamrans.

ES izveidoja pamatu sadarbībai juridisko datu jomā vēl 2005.gadā, bet projekts iestrēga, jo dažu dalībvalstu tiesībsargājošās struktūras uzstājīgi centās šo informāciju nosargāt.

Tomēr situācija mainījās 2015.gadā, kad džihādisti sarīkoja uzbrukumus Parīzē, nogalinot 130 cilvēkus, sacīja bijušais Francijas pārstāvis Eurojust Frederiks Baabs.

Aizdomās turamie, kas bija saistīti ar Parīzes teroraktiem, tika izsekoti vairākās ES valstīs un ārpus bloka robežām, un tas lieku reizi atgādināja par šādu teroraktu "starptautisko dimensiju", sacīja Baabs.

"Ir jābūt pilnīgai kopainai," lai vērstos pret aizdomās turamajiem, viņš sacīja. "Ja jums šādas kopainas nav, jūs esat akls cilvēks."

Par datu bāzes izveides nepieciešamību vēlreiz tika atgādināts ar džihādistu uzbrukumiem Vācijā 2016.gadā un Spānijā 2017.gadā, mudinot Beļģiju, Franciju, Vāciju un Spāniju pērn paust atbalstu tās izveidei.

Apkopotie dati tiks regulāri atjaunoti, izmantojot vienkāršotu sistēmu.

Tiesa gan, tā aprobežosies ar minimumu, kas ir nepieciešams, lai salīdzinātu informāciju dažādās ES valstīs, sacīja Hamrans.

Eurojust reģistrs var kļūt par "svarīgu instrumentu" centienos saukt pie atbildības Eiropas džihādistu karotājus, kas pēc teroristu organizācijas "Islāma valsts" "kalifāta" sagrāves ir sagūstīti Irākā un Sīrijā, sacīja ES drošības komisārs Džūljens Kings.

Datu bāzē tiks apkopta informācija ne tikai par iespējamiem džihādistiem, bet arī cilvēkiem, kas ir saistīti ar labējo un kreiso ekstrēmistu grupējumiem Eiropā, norādīja Eurojust.

Top komentāri

Uldis
U
Latvijas politiķi atklāti ATBALSTA ASV TERORISMU SVEŠĀS SUVERENĀS VALSTĪS . KĀPĒC PAR TO NEVIENS NERAKSTA ,KA ASV KOPĀ AR NATO VEICA TERORISMU LĪBIJĀ ,SERBIJA .
:)
:
Visi pasaules teroristi britu vai jeņķu veidoti! Tikai tagad ne īpaši klausa saimniekus! :)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits