Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

ES līderi solidarizējas ar Londonu un Skripaļa indēšanā vaino Krieviju

Eiropas Savienības (ES) valstu līderi ceturtdienas vakarā samitā Briselē atbalstīja Lielbritānijas viedokli, ka Krievija, "ļoti iespējams", ir atbildīga par bijušā Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa saindēšanu.

"#EUCO (Eiropadome) piekrīt Lielbritānijas valdībai, ka Krievija, ļoti iespējams, ir atbildīga par #SalisburyAttack (Solsberi uzbrukumu) un ka nav neviena cita ticama izskaidrojuma," vietnē Twitter paziņoja Eiropadomes prezidents Donalds Tusks.

Maskavas un Londonas attiecības ir nopietni saasinājušās saistībā ar Anglijas Solsberi pilsētā 4. martā notikušo Skripaļa un viņa meitas Jūlijas saindēšanu ar nervus paralizējošu vielu. Londona apsūdz Kremli, ka tas Lielbritānijas teritorijā īstenojis slepkavības mēģinājumu, izmantojot aizliegtus ķīmiskos ieročus. Lielbritānija šomēnes izraidīja 23 Krievijas diplomātus, un Krievija spēra atbildes soļus, arī izraidot 23 britu diplomātus un apturot Britu padomes un Lielbritānijas ģenerālkonsulāta Sanktpēterburgā darbību Krievijā.

ES spēcīgais paziņojums par atbalstu šim viedoklim tika pausts pēc tam, kad Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja samita vakariņās informēja pārējo 27 ES valstu līderus par izmeklēšanu Skripaļa un viņa meitas saindēšanas lietā.

Tagad uzmanība tiks pievērsta iespējamai ES dalībvalstu rīcībai. Dažas dalībvalstis, to skaitā Francija un Lietuva, ir izrādījušas gatavību izraidīt Krievijas diplomātus, sekojot Lielbritānijas piemēram.

Meja iepriekš brīdināja, ka Krievija rada draudus visai ES pēc šī uzbrukuma, kurā, kā Lielbritānija uzskata, ir izmantota Padomju Savienībā izstrādāta nervu inde Novičok.

"Ir skaidrs, ka Krievijas draudi nerespektē robežas. Tiešām, incidents Solsberi bija daļa no šablona Krievijas agresijai pret Eiropu un tās tuvajiem kaimiņiem," teica Meja, ierodoties uz samitu. Meja sacīja, ka šie draudi turpināsies arī vēl ilgi pēc Lielbritānijas aiziešanas no ES 2019. gadā.

Starp valstīm, kas pirmās atbalstīja slēdzienu par Maskavas vainu šajā uzbrukumā, bija ASV, Francija un Vācija.

Lielbritānijas centieni panākt vienotu ES nostāju šajā jautājumā bija sadūrušies ar dažu dalībvalstu pretestību, kuras vēlas saglabāt labas attiecības ar Krieviju. Grieķija, Itālija, Kipra un Austrija iestājās pret skarbākas valodas lietošanu ES paziņojumā, savukārt Bulgārijas premjerministrs Boiko Borisovs un Luksemburgas premjers Ksavjē Betels sacīja, ka viņiem vajag vairāk pierādījumu par Krievijas vainu.

Top komentāri

Pipars
P
Izkatās ka Terēza Meja un Donalds to sen- seno Zālamana plānu beigu beigās var arī realizēt... Ja viņiem uzsākot karu ar Krievijas liberāļiem un tam pavelkot līdzi arī daudzus citus mūsdienu pasaules liberālos pūšļotājus- beigu beigās tiešām izdosies pasaules finanšu sistēmu sadalīt 2-vās atsevišķās kontūrās papīra USD kontūrā un fiziskā zelta kontūrā... ho ho... ceļu cepuri nost! Eleganti!...
Ezis
E
Tagad ieslēgsim loģiku. Mazbritānijā noindē divus Krievijas pilsoņus. Te drīzāk jāprasa britiem, kāpēc viņiem tā notiek, ka ārzemnieki nevar justies droši uz ielas. :)
q
q
Par iztaponi leitieti nemaz nebrīnos, bet par Vāciju gan. NEKĀDU pierādījumu, bet "solidarizējas" ar aptrakušo brexitieni. Un uz jautājumu "kam tas bija izdevīgi?" atbilde ir tikai viena - galīgā trubā esošajai brexitienei!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits