Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Sestdiena, 24. augusts
Boļeslavs, Bērtulis

ES ministri varētu boikotēt Ungārijā organizēto sanāksmi par ES ārpolitiku

Eiropas Savienības valstu ministri plāno boikotēt Ungārijas prezidentūras ES organizēto ārpolitikas samitu augusta beigās, tā paužot neapmierinātību ar Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna ārpolitiskajām aktivitātēm, kas nav saskaņotas ar citu ES dalībvalstu pārstāvjiem, vēsta Politico.

Ungārija šā gada otrajā pusgadā ir ES prezidējošā valsts un jau prezidentūras pirmajās dienās izpelnījās citu ES valstu nopēlumu par V. Orbāna braucieniem pie Kremļa saimnieka Vladimira Putina, Ķīnas prezidenta Sji Dzjiņpina un ASV prezidenta amata kandidāta Donalda Trampa. Šīs vizītes netika saskaņotas ar citām ES valstīm, liekot ES amatpersonām uzsvērt, ka tajās V. Orbāns nepārstāvēja ES prezidentūru.

Politico vēsta, ka Ungārija plāno organizēt ārlietu samitu Budapeštā 28. un 29. augustā, ko V. Orbāns varētu izmantot kā iespēju ietekmēt ES ārpolitikas dienaskārtību. Taču pēc Ungārijas premjerministra aktivitātēm, kuru vidū ir arī pretdarbība militārajam atbalstam Ukrainai, daudzu ES valstu ārlietu ministri spriežot, kā izvairīties no "kļūšanas par līdzdalībniekiem vēl vienā Orbāna propagandas šovā".

Trīs ES diplomāti apstiprinājuši Politico, ka šā iemesla dēļ ES ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels izsludināšot ES ārlietu padomes sanāksmi šajos pašos datumos, līdz ar to ministri nevarēšot piedalīties Budapeštā organizētajā pasākumā. "Boikotējot sanāksmi Budapeštā, ES ārlietu ministri varētu nosūtīt skaidru signālu, ka Ungārija nerunā ES vārdā," medijs citē vienu no diplomātiem.

The Guardian raksta, ka Vācijas Ārlietu ministrija pagājušajā nedēļā paziņoja, ka "Ungārijas prezidentūra ES ilgst 12 dienas un jau radījusi lielus postījumus". Savukārt Euractiv.com ziņo, ka vairākas ES valstis, to skatā Zviedrija, Somija, Latvija, Lietuva, Igaunija un Polija, jūlijā uz Budapeštā organizētajām neformālajām ES ministru sanāksmēm sūtīšot zemāka līmeņa ierēdņus, nevis ministrus. "Ungārijas uzvedība prezidentūras laikā ir postoša un uz to ir jāreaģē. Tāpēc Zviedrija jūlijā nepiedalīsies ministru neformālajās sanāksmēs politiskajā līmenī," Zviedrijas ES lietu ministre Jesika Rosvalla teica ziņu aģentūrai TT.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits