Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

ES tiesa noraida Baltkrievijas uzņēmēja Šakutina prasību atcelt sankcijas

Eiropas Savienības (ES) Vispārējā tiesa trešdien noraidījusi Baltkrievijas uzņēmēja Aleksandra Šakutina prasību atcelt sankcijas, kas viņam piemērotas par saistību ar diktatora Aleksandra Lukašenko režīmu un viņa iespējamo iesaistīšanos represijās, kas vērstas pret pilsonisko sabiedrību un demokrātisko opozīciju Baltkrievijā.

Sankcijas Šakutinam - aizliegums ieceļot ES un ES esošo līdzekļu iesaldēšana - tika piemērotas 2020.gadā.

Noraidot Šakutina prasību, ES Vispārējā tiesa norādīja, ka ES Padomes iesniegtie fakti ir pietiekami konkrēti, precīzi un saskanīgi, lai pierādītu, ka Šakutins ir guvis labumu no Lukašenko režīma un to atbalstījis.

Pēc Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām 2020.gadā, kuras tika uzskatītas par nesaderīgām ar starptautiskajiem standartiem un pēc kurām sekoja neatkarīgo kandidātu un miermīlīgu protestētāju brutāla apspiešana, ES Padome piekrita turpināt izstrādāt jaunu sankciju kārtu, lai atbalstītu Baltkrievijas iedzīvotāju demokrātiskās tiesības, iekļaujot 29 personas un septiņus komersantus to fizisko un juridisko personu, vienību un struktūru sarakstā, kurām piemēro ierobežojošus pasākumus.

Attiecībā uz ierobežojošiem pasākumiem ES Padome jo īpaši paredzēja aizliegumu nodot preces un pakalpojumus un eksportēt uz Baltkrieviju, kā arī ierobežojumus, lai liegtu konkrētu personu, kuras ir atbildīgas par nopietniem cilvēktiesību pārkāpumiem vai represijām pret pilsonisko sabiedrību un demokrātisko opozīciju, ieceļošanu ES dalībvalstu teritorijā vai tranzītu caur tām, vai kuru darbība citādi nopietni grauj demokrātiju vai tiesiskumu Baltkrievijā, kā arī personas, kuras gūst labumu no Lukašenko režīma vai atbalsta to. Turklāt ES iesaldēja to līdzekļus un saimnieciskos resursus. Tāpat tā ir noteikusi līdzīgas sankcijas ar sankciju sarakstā ietverto personu saistītām personām, vienībām vai struktūrām. Šajā saistībā ES pievienoja Šakutina vārdu to personu sarakstam, kurām piemēro ierobežojošus pasākumus.

Šakutins ir Baltkrievijas valstspiederīgais, un ES likumdevējs viņu ir identificējis kā vienu no vadošajiem uzņēmējiem, kurš darbojas Baltkrievijā un kam ir finansiālas intereses būvniecības, mašīnbūves un lauksaimniecības nozarēs un guvis labumu no privatizācijas Lukašenko prezidentūras laikā. Viņš ir arī Lukašenko atbalstošās sabiedriskās apvienības "Belaja Rusj" prezidija loceklis, kā arī Baltkrievijas Uzņēmējdarbības attīstības padomes loceklis.

ES Padomes ieskatā Šakutins gūst labumu no pie varas esošā Baltkrievijas prezidenta režīma un veicina represijas pret pilsonisko sabiedrību un demokrātisko opozīciju pēc prezidenta vēlēšanām 2020.gadā, publiski nosodot opozīcijas demonstrācijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits