Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Francija atļauj drošībniekiem plašāk kontrolēt iedzīvotāju komunikāciju

Francijas parlaments šonedēļ apstiprinājis jaunu likumu, kas paredz drošības iestādes apveltīt ar lielām pilnvarām valsts iedzīvotāju novērošanā, ko daudzi kritiķi jau nodēvējuši par pilsoņu privātās dzīves izspiegošanu, vēsta AFP.

Likums tika pieņemts ar ļoti pārliecinošu balsu vairākumu un ir daļa no valdības reformām drošības pastiprināšanā pēc islāmistu uzbrukumiem janvārī, kuros tika nogalināti 17 cilvēki un kuri palielināja bažas par drošības situāciju un islāmistu draudiem visā Eiropā.

Likums atļauj drošības dienestiem, nesaņemot iepriekšēju tiesneša atļauju, kontrolēt to iedzīvotāju komunikāciju elektroniskajos sakaru līdzekļos, kuri ir saistīti ar terorisma izmeklēšanu. Interneta pakalpojumu nodrošinātājiem un telefonfirmām būs pienākums nodot to rīcībā esošos datus drošībniekiem. Likums atļauj arī izvietot novērošanas kameras un audioierakstu ierīces privātos īpašumos, kā arī instalēt ierīces, kas nolasa visas darbības konkrētos datoros tiešsaistes režīmā. Iestādēm atļauts saglabāt visus šādus ierakstus vismaz mēnesi un metadatus piecus gadus.

Vislielākos brīvību aizstāvju iebildumus izsaukusi norma, kas paredz, ka interneta pakalpojumu nodrošinātājiem jāuzstāda «melnās kastes», kas ar sarežģītu algoritmu palīdzību izskaitļotu aizdomīgu uzvedību, balstoties uz to, kādus vārdus cilvēki raksta interneta pārlūkprogrammās, kādas mājaslapas apmeklē, ar ko kontaktējas. 


 sadarbībā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins: Nav plānu ieņemt Harkivu

Krievijai šobrīd nav plānu ieņemt Harkivu, piektdien, atrodoties vizītē Ķīnā, apgalvoja Krievijas diktators Vladimirs Putins.

Ārlietu ministrus kritizē par dalību protestā

Gruzijas valdošās partijas Gruzijas sapnis amatpersonas asi kritizējušas Baltijas valstu un Islandes ārlietu ministrus par piedalīšanos protestos pret "ārvalstu aģentu" likumu. Ministru ...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits