Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Grieķijā pieaug pretestība valsts raidsabiedrības ERT slēgšanai

Vairākas Grieķijas politiskās partijas un arodbiedrības trešdien uzsākušas cīņu, lai grozītu valdības lēmumu slēgt valsts raidsabiedrību ERT.

Jāatgādina, ka Grieķijas valdība otrdien negaidīti paziņoja, ka nekavējoties slēgs ERT un reorganizēs to, vēlāk atverot jaunā veidolā un ar ievērojami mazāku darbinieku skaitu. ERT strādāja aptuveni 2700 cilvēku. Raidorganizācija slēgta starptautisko kreditoru prasību īstenošanas ietvaros.

Raidorganizācijas telekanāli un radiostacijas pārstāja raidīt jau otrdienas vakarā. Vēlāk naktī raidīt pārstāja arī ar ERT saistītais komunistu telekanāls. Raidorganizācijas darbinieku atbalstam izsludināti protesti, un arodbiedrības ceturtdien plāno streiku. Tikmēr žurnālisti jau šodien izsludinājuši 24 stundu streiku.

Premjerministra Antona Samara lēmums slēgt ERT, neskatoties sabiedroto sociālistu un mēreno kreiso iebildumiem, ir izpelnījies asu kritiku gan pašu mājās, gan ārvalstīs. Grieķijas Kreiso radikāļu koalīcijas (SYRIZA) līderis Aleksis Ciprs paziņojis, ka lūgs prezidentu Karolu Papuliju neparakstīt rīkojumu par ERT slēgšanu.

Atbalstu raidorganizācijai pauduši arī ārvalstīs dzīvojošie grieķi, kuriem ERT ir svarīga saikne ar dzimteni. Raidorganizācijas slēgšanu kritizējusi arī Grieķijas pareizticīgo baznīca, kas nosodījusi darbinieku "upurēšanu", lai samaksātu par gadu desmitiem ilgo valdības izšķērdību.

Grieķija ir apsolījusi starptautiskajiem kreditoriem šogad likvidēt valsts sektorā 4000 darbavietu un 2014.gadā - vēl 11 000. Par valdības plāniem restrukturizēt ERT bija zināms jau vairākus mēnešus, un raidorganizācijas darbinieki streikoja pret to. Paziņojot par ERT slēgšanu, valdības preses pārstāvis raidorganizāciju nodēvēja par "neticamas izšķērdības gadījumu".

Neilgi pēc šī paziņojuma tūkstošiem cilvēku sapulcējās pie ERT galvenā biroja Atēnās, lai paustu savu atbalstu, un aptuveni 500 cilvēku bija sapulcējušies arī pie raidorganizācijas biroja Salonikos. Arī valdošās koalīcijas partijas Pasok un Demokrātiskie kreisie iestājušies pret ERT slēgšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits