Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 27. oktobris
Lilita, Irita, Ita

Gruzijas opozīcijas partijas neatzīst parlamenta vēlēšanu rezultātus

Gruzijas opozīcijas partijas paziņojušas par parlamenta vēlēšanu rezultātu neatzīšanu pēc Centrālās vēlēšanu komisijas paziņojuma, ka pēc aptuveni 72% balsu saskatīšanas valdošā partija "Gruzijas sapnis" atrodas vadībā ar 53% balsu.

Partija "Vienotība - Nacionālā kustība" neatzīs parlamenta vēlēšanu rezultātus, paziņoja partijas vadītāja Tina Bokučava.

"Gruzijas Centrālā vēlēšanu komisija izpildīja Ivanišvili netīro rīkojumu. "Vienotība - Nacionālā kustība" pāriet ārkārtas režīmā," ārkārtas brīfingā paziņoja Bokučava.

Centrālā vēlēšanu komisija publicējusi elektroniski saskaitītos provizoriskos rezultātus 2251 no 3111 vēlēšanu iecirkņiem. Pēc šiem rezultātiem "Gruzijas sapnis" savācis 53,064% balsu.

Saskaņā ar vēlēšanu komisijas datiem "Gruzijas sapnim" seko četras opozīcijas partijas, kas pārvarējušas 5% slieksni: "Pārmaiņu koalīcija" - 11%, "Vienotība - Nacionālā kustība" - 9,8%, "Stiprā Gruzija" - 9%, "Par Gruziju" - 8%.

"Pārmaiņu koalīcija" neatzīst vēlēšanas, paziņoja tās vadītājs Nika Gvaramija. Viņš paziņoja, ka "Gruzijas sapnis" veic konstitucionālu apvērsumu.

"Vēlēšanu viltošanas shēma ir atšifrēta, sabiedrība uzzinās detaļas 27.oktobrī. Vēlēšanas ir nozagtas. Tas ir konstitucionāls apvērsums, "Gruzijas sapnis" ir konstitucionālā apvērsuma autors, un tas tiks saukts pie atbildības Gruzijas tiesību aktos noteiktajā kārtībā. Mēs esam atšifrējuši shēmu, kā tika nozagtas vēlēšanas," paziņoja Gvaramija.

Bokučava sacīja, ka viņi "negatavojas atzīt nozagtos, nolaupītos vēlēšanu rezultātus".

""Vienotība - Nacionālā kustība" vārdā mēs paziņojam, ka mēs nepieņemam nozagto, nolaupīto vēlēšanu rezultātus un negrasāmies atzīt šos nozagtos, nolaupītos vēlēšanu rezultātus," pavēstīja Bokučava.

Opozicionāre arī atzīmēja, ka CVK izpildīja Ivanišvili "netīro rīkojumu" un paziņoja rezultātus, kas liecina, ka "oligarhs Ivanišvili nozaga uzvaru gruzīnu tautai".

Vēlētāju aptaujas liecina, ka Gruzijas parlamenta vēlēšanās uzvarējusi prorietumniecisko opozīcijas partiju apvienība.

Četru opozīcijas spēku apvienība kopā ieguvusi 51,9% balsu, bet valdošā partija "Gruzijas sapnis" - 40,9%, liecina vēlētāju aptauja, ko pēc opozīciju atbalstošā televīzijas kanāla "Formula" pasūtījuma veica ASV sabiedriskās domas aptauju kompānija "Edison Research".

"Edison Research" aptaujā "Gruzijas sapnis" saņēmis 40,9% balsu, bet opozīcijā esošās "Vienotība - Nacionālā kustība" - 16,7%, "Pārmaiņu koalīcija" - 16,7%, "Stiprā Gruzija" - 10,3%, "Par Gruziju" - 8,2%, bet pārējās partijas nav pārvarējušas 5% barjeru.

Tikmēr saskaņā ar telekanāla "Mtavari" veikto vēlētāju aptauju "Gruzijas sapnis" ieguvis 42% balsu, "Pārmaiņu koalīcija" - 18%, "Vienotība - Nacionālā kustība" - 13%, "Stiprā Gruzija" - 9%, "Par Gruziju" - 8%.

Tajā pašā laikā saskaņā ar aptauju, ko pēc valdības kontrolētā televīzijas kanāla "Imedi" pasūtījuma veicis uzņēmums GORBI, "Gruzijas sapni" atbalstījuši 56,1% vēlētāju.

Pēc vēlētāju aptaujas rezultātu publiskošanas prorietumnieciskā opozīcija paziņoja par uzvaru vēlēšanās.

"Gruzijas tauta un Eiropa ir uzvarējusi", žurnālistiem sacīja Bokučava, savukārt opozīcijai labvēlīgā prezidente Salome Zurabišvili sveica "Eiropas Gruzijas" uzvaru.

Gruzijas premjerministrs Iraklijs Kobahidze no valdošās partijas "Gruzijas sapnis" vēl pirms balsošanas beigām paziņoja, ka viņa partija garantēti uzvar vēlēšanās ar lielu pārsvaru. Viņš atsaucās uz vēlēšanu iecirkņos saņemtajiem datiem.

Arī valdošās partijas "Gruzijas sapnis" līderis Bidzina Ivanišvili pauda pārliecību par savas partijas uzvaru: "Tas ir rets gadījums pasaulē, kad viena un tā pati partija gūst šādus panākumus tik sarežģītā situācijā."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits