Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Igaunijas premjers: Valsts amatpersonas nesniegs intervijas Sputnik

Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass uzteicis izglītības un zinātnes ministri Mailisu Repsu par atvainošanos saistībā ar intervijām, ko viņa sniegusi Krievijas propagandas medijam Igaunijā Sputnik Eesti, kā arī premjers ieteicis valsts amatpersonām nākotnē nesniegt intervijas šim medijam, vēstīja laikraksts Postimees.

"Mailisa ir nožēlojusi pateikto un ir guvusi mācību. Tas ir svarīgi," sacīja Ratass, kurš ir arī Repsas pārstāvētās Centra partijas priekšsēdētājs.

Repsa, atvainojoties, ka iepriekš noliedza intervijas sniegšanu Sputnik, laikrakstam Postimees sacīja: "Man ļoti žēl un es atvainojos par radušos sajukumu. Patiešām es kļūdījos, sniedzot komentāru [laikrakstam] Postimees. Vēlos uzsvērt, ka principi attiecībās ar Sputnik nav mainījušies, un es neplānoju tos mainīt. Diemžēl šķiet, ka šis portāls tagad saņem lielu uzmanību, kādu nav pelnījis."

Repsa nonāca skandāla epicentrā, kad laikrakstam Postimees paziņoja, ka nav sniegusi interviju Sputnik, runājot par holokaustu un deportācijām, kā arī par plānotajām prasībām saistībā ar igauņu valodas lietojumu krievu skolās.

Reaģējot uz Postimees rakstu, Sputnik paziņojis, ka interviju par holokaustu Repsa portālam sniegusi Rahumē kapsētā Tallinā, kur viņa bija ieradusies uz holokausta upuru piemiņas pasākumu, ko apliecina videoieraksts. Šajā ierakstā skaidri dzirdams, ka pirms jautājuma uzdošanas žurnāliste nosauc mediju, kuru pārstāv. Sputnik atbildes rakstā piebilsts, ka otrā raksta gadījumā ministre pati atzvanījusi žurnālistei uz darba telefonu Sputnik redakcijā, bet saruna par izglītību krievu skolās ir ierakstīta.

Repsa atzina, ka dienā, kad kapsētā runājusi ar Sputnik sniegusi intervijas apmēram desmit medijiem, tādēļ zaudējusi modrību un pēcāk sniegusi nekorektu komentāru, ka nav runājusi ar Sputnik.

Ratass norādīja, ka Igaunijas valsts amatpersonām ir ieteikts izvairīties no saziņas ar Sputnik, un šajā ziņā nekas neesot mainījies.

"Republikas valdības attieksme pret Sputnik noteikti nav mainījusies. Mēs nesniedzam tam intervijas, tas ir pilnīgi droši," paziņoja Igaunijas premjers.

Tieslietu ministrs Urmass Reinsalu sacīja, ka nevienai Igaunijas valsts amatpersonai nevajadzētu sazināties ar propagandas mediju. Valdības koalīcijā ietilpstošās Tēvzemes un Res Publika savienības (IRL) pārstāvis norādīja, ka valsts darbiniekiem vajadzētu saprast, ka Sputnik pat šķietami nav kompetentas žurnālistikas pārstāvis.

Valdības koalīcijas partneres Sociāldemokrātiskās partijas priekšsēdētājs Jevgeņijs Osinovskis, kurš ir veselības un darba lietu ministrs, gan norādīja, ka katra paša ziņā ir izlemt, ar ko sazināties un vai runāt ar Sputnik. "Sociāldemokrāti nesniedz intervijas vai komentārus Sputnik, jo, mūsu vērtējumā, tā nav žurnālistika," paskaidroja Osinovskis.

Parlamenta opozīcijā esošās Reformu partijas politiķis Jirgens Ligi savukārt paziņoja, ka Repsa ir izdarījusi apzinātu izvēli. "Viņa uzrunāja tikai krievvalodīgo vēlētāju, zinot, ka Sputnik un [televīzijas kanālam] PBK nav skatītāju, kuru pamata saziņas valoda ir igauņu, un viņa tur var teikt citādu patiesību," teica Ligi, kurš 2015.-2016.gadā bija izglītības un zinātnes ministrs.

Igaunijas plašsaziņas līdzekļos pretrunīgu reakciju izraisīja Repsas intervijā paustais, ka holokausts bijis drausmīgāks nekā Igaunijas iedzīvotāju deportācija uz Sibīriju, kas tika uztverts kā padomju noziegumu smaguma mazināšana.

Top komentāri

Krievelijas trulā propaganda
K
smagi pieķēzījusi agrāk par "prokrievisko" turētajam premjeram.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits