Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Igaunijas prezidenta vēlēšanas: Cer sagaidīt "baltos dūmus"

Igauņi pirmdien var pārrakstīt savas valsts vēsturi, pirmo reizi prezidenta amatā ievēlot sievieti. Vairākums parlamentā - Rīgikogu - pārstāvēto politisko spēku šodien paredzētajā ārkārtas balsojumā solījuši atbalstīt pie partijām nepiederošo kandidāti Kersti Kaljulaidu, pirmdien lasāms laikrakstā Diena.

Līdzšinējās Igaunijas pārstāves Eiropas Revīzijas palātā kandidatūru nosauca pagājušajā nedēļā pēc tam, kad 24. septembrī vēlēšanu kolēģijai neizdevās izraudzīties pēcteci divus secīgus pilnvaru termiņus aizvadījušajam Tomasam Hendrikam Ilvesam. Pirms tam neveiksmīgi noslēdzās arī trīs balsošanas kārtas Rīgikogu, jo nevienam no partiju izvirzītajiem kandidātiem neizdevās iegūt nepieciešamās divas trešdaļas jeb 68 balsis no 101 parlamenta deputāta balss.

Otrdien - 27. septembrī - Rīgikogu vadības un frakciju vadītāju padome vienojās, ka prezidenta amatam izvirzīs 46 gadus veco Kaljulaidu, kura pēdējos 12 gadus ir strādājusi Luksemburgā, bet nav pilnīgi bez pieredzes Igaunijas politikā. Bioloģijas bakalaura un uzņēmējdarbības vadības maģistra grādu ieguvusī Kaljulaida 1999. gadā kļuva par toreizējā Igaunijas premjera Marta Lāra padomnieci ekonomikas jautājumos, bet no 2001. līdz 2004. gadam bija centriski labējās partijas Pro Patria biedre.

Gan centriski labējo, gan centriski kreiso partiju pārstāvji izteikuši atzinīgus vārdus par Kaljulaidu. Viņa pati izteikusies, ka vēlas būt "empātiska prezidente". "Tāda, kas runā ar visām sabiedrības interešu grupām un kas nekad neaizmirst vājākos izvirzīt pirmajā vietā," viņa sacīja intervijā Igaunijas televīzijai.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 3. oktobra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits