Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Itālija ievieš ārkārtas pasākumus gāzes taupīšanai Krievijas piegāžu samazināšanās un sala dēļ

Itālija pirmdien ieviesa ārkārtas pasākumus dabasgāzes taupīšanai, lai mazinātu Krievijas gāzes piegāžu samazināšanās ietekmi laikā, kad aukstā laika dēļ gāzes pieprasījums pieaudzis līdz rekordaugstiem līmeņiem.

Pagājušajā piektdienā kļuva zināms, ka Krievijas dabasgāzes piegādes ir samazinātas Eiropas Savienības (ES) valstīm, kas gāzi saņem tranzītā caur Ukrainu. Nedēļas nogalē gāzes piegādes Itālijai palielinājās, tomēr neatjaunojās agrākajā līmenī, pirmdien paziņoja Eiropas Komisija (EK).

Itālija pirmdien paziņoja, ka situācija gāzes piegāžu jomā ir kritiska, un Itālijas energomilzis ENI brīdināja, ka var būt spiests sākt samazināt piegādes korporatīvajiem patērētājiem. Itālija sasauca krīzes komitejas sanāksmi, lai risinātu kritiska Krievijas gāzes trūkuma problēmu.

Itālijas Rūpniecības ministrija paziņoja, ka ir nolēmusi īstenot tā sauktos "pārtraucamos" gāzes piegāžu līgumus ar rūpnieciskajiem klientiem un izmantot naftas elektrostacijas, lai daļēji aizstātu gāzes elektrostacijas. Ārkārtas pasākumu mērķis ir nodrošināt, lai sala apstākļos netiktu pārtraukta mājokļu apkure.

Gāzes pieprasījums Itālijā svētdien sasniedza visu laiku rekordu, un rūpniecības ministrs Korrado Pasera raksturoja situāciju kā "kritisku".

Itālijā sals jau ir prasījis vismaz 24 cilvēku dzīvības. Milānā gaisa temperatūra samazinājusies līdz -10 grādiem pēc Celsija, savukārt Romā Kolizeju ir pārklājis sniegs.

ENI aicināja privātos patērētājus iespējami samazināt elektroenerģijas lietošanu. Kompānijas vadītājs Paolo Skaroni paziņoja, ka ENI reaģējis uz ārkārtas situāciju, palielinot gāzes importu no Alžīrijas un no Ziemeļeiropas caur Šveici. "Mums nebūs problēmu līdz trešdienai," sacīja ENI vadītājs.

Itālija importē apmēram 90% tai nepieciešamās dabasgāzes. 2010.gadā tā patērēja 78 miljardus kubikmetru gāzes, importējot 22 miljardus kubikmetru no Krievijas un 25 miljardus kubikmetru no Alžīrijas. Pēc bruņotā konflikta Lībijā Itālija tikai nesen ir atjaunojusi gāzes importu no šīs valsts.

Itālijas gāzesvadu tīkla operators SNAM informēja, ka pirmdien šajā tīklā ticis iesūknēts par gandrīz 20% mazāk Krievijas gāzes, nekā bija pieprasīts.

Itālijai jārēķinās arī ar to, ka varētu samazināties gāzes piegādes no Ziemeļāfrikas valstīm, jo aukstuma vilnis no Eiropas ir izplatījies arī uz Ziemeļāfriku un Alžīrijā ir uzsnidzis. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits