Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Itālijas Pieczvaigžņu kustība apsūdzēta vēlētāju datu negodīgā vākšanā

Itālijas populistiskā Pieczvaigžņu kustība (M5S) izmantojusi negodīgas metodes, lai ar sociālā tīkla Facebook aplikāciju pirms vēlēšanām 2013.gadā un 2014.gadā ievāktu datus par vēlētājiem, ziņo Itālijas mediji.

Aplikāciju, ar kuru ievākti dati, izstrādāja kompānija Casaleggio Associati, kas pārvalda M5S interneta infrastruktūru, trešdien ziņoja tīmekļa vietne Linkiesta.

Aplikācija tika reklamēta kā veids partijas atbalstam, bet faktiski atļāva Casaleggio Associati piekļūt lietotāju personiskajiem datiem un viņu Facebook draugu personiskajiem datiem, vēstīja Linkiesta.

Savākto datu vidū bija telefona numuri, e-pasta adreses, dzīvesvietas adreses un ziņas par cilvēku politisko un reliģisko pārliecību.

Citējot kādu bijušo Casaleggio Associati darbinieku, Linkiesta ziņoja, ka Casaleggio Associat nozaga Facebook lietotāju personiskos datus trīs gadus pirms Cambridge Analytica.

Pagājušajā gadā atklātībā nonāca informācija, ka uzņēmums Cambridge Analytica, kuru bija nolīgusi Donalda Trampa ASV prezidenta vēlēšanu kampaņa, var būt izmantojis 87 miljonu ASV vēlētāju Facebook profilu informāciju bez viņu atļaujas.

Tas izraisīja milzīgu privāto datu aizsardzības skandālu, kurā tika ierauts arī Facebook.

Casaleggio Associati noraida jebkādu līdzību ar Cambridge Analytica skandālu. Kompānija apgalvo, ka aplikācijas lietotāji labprātīgi dalījušies ar savu informāciju, un paziņoja, ka sūdzēs tiesā Linkiesta.

Linkiesta ziņoja, ka Casaleggio Associati ievākusi datus no aplikācijas lietotāju Facebook draugiem, viņiem par to nezinot.

Aplikācija tika palaista pirms Itālijas parlamenta vēlēšanām 2013.gadā un Eiropas Parlamenta vēlēšanām 2014.gadā. Pašreiz aplikācija vairs nav aktīva.

Casaleggio Associati vada Davide Kazaledžo, kura tēvs bija viens no M5S dibinātājiem Džanroberto Kazaledžo, kurš nomira 2016.gadā. Otrs partijas dibinātājs ir Bepe Grillo.

 

Top komentāri

:)
:
"uzņēmums Cambridge Analytica, kuru bija nolīgusi Donalda Trampa ASV prezidenta vēlēšanu kampaņa" Nu ko var tik klāji muldēt? Tieši pret Trampu strādāja šīs kantoris, Klintonu labā! Un citas partijas, arī Latvijā, ievāc potenciālo vēlētāju datus, pie tam sen jau! Atraduši te "sensāciju"! :)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits