Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Itālijas tiesa noraida referendumu par vēlēšanu likumu

Itālijas augstākā tiesu instance trešdien noraidījusi referenduma izsludināšanu par vēlēšanu likumu, kura pieņemšanu panāca vēl premjerministra Silvio Berluskoni valdība. Pagaidām tiesa nav sniegusi sava lēmuma pamatojumu. Motivēts spriedums tiesai jāsagatavo 20 dienu laikā.

Spēkā esošais vēlēšanu likums, kas vēlētājiem liek izvēlēties starp partijām, nevis individuāliem kandidātiem, ir ļoti nepopulārs, un zem petīcijas par tā atcelšanu parakstījušies 1,2 miljoni pilsoņu - divtik daudz, nekā nepieciešams referenduma ierosināšanai. Arī visas partijas piekrīt, ka esošais vēlēšanu likums ir jāmaina, taču to starpā nav vienprātības, kādam būtu jāizskatās jaunajam likumam.

Premjerministrs Mario Monti, kurš uzņēmies pēc Berluskoni kabineta krišanas izveidotās tehnokrātu valdības vadīšanu, kas, domājams, paliks pie varas līdz nākamā gada pavasarī gaidāmajām parlamenta vēlēšanām, norādījis, ka grozījumus likumā jāizstrādā likumdevējiem, nevis viņa kabineta locekļiem.

Konstitucionālā tiesa noraidīja prasību gan par likuma atcelšanu pilnībā, gan par atsevišķu tā normu atcelšanu. Likums, kas tika apstiprināts pirms nepilniem septiņiem gadiem, paredz piešķirt papildus deputātu vietas tām partijām, kuras vēlēšanās ieguvušas relatīvo vairākumu.

Likuma autori šo normu pamatoja, ar nepieciešamību pēc lielākas politiskās stabilitātes, jo atbalsts kreisajām un labējām partijām Itālijā visumā ir līdzīgs, kas vēlēšanu uzvarētājiem iepriekš liedza nodrošināt valdībai stabilu vairākumu.

Taču praksē izrādījies, ka, pateicoties šim likumam, abās parlamenta palātās bieži rodas politiski pretēji vairākumi, kas politisko nestabilitāti tikai vairojis. Tajā pašā laikā joprojām nav skaidrs, vai līdz nākamajām vēlēšanām parlaments spēs pieņemt jaunu vēlēšanu likumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits