Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Itālijas valdība pieņem drakonisku taupības pasākumu programmu

Itālijas valdība svētdienas vakarā pieņēma drakonisku taupības pasākumu programmu 20 miljardu eiro (14 miljardu latu) apmērā, lai novērstu eiro zonas trešās lielākās ekonomikas bankrotu, bet brīdināja, ka ir gaidāma jauna recesija.

Programma paredz jaunu nodevu noteikšanu luksusa precēm, galvenās dzīvesvietas nodokļa atkalieviešanu un valdības tēriņu samazināšanu. Tā arī paredz, ka no nākamā gada tiks palielināts minimālais pensionēšanās vecums sievietēm, kā arī tiks palielināts gadu skaits, kad vīriešiem jāveic iemaksas pensijas fondā.

"Šis ir dekrēts Itālijas glābšanai," paziņoja premjerministrs Mario Monti, uz kuru tiek izdarīts intensīvs starptautisks spiediens, lai tiktu īstenotas skarbas reformas. Viņš sacīja, ka Itālija "pakļaus savu [budžeta] deficītu un parādu stingrai kontrolei".

Programma tika pieņemta valdības sēdē, kuru bija paredzēts rīkot pirmdien. Monti šo sēdi sarīkoja ātrāk, lai reformu galīgais variants tiktu pieņemts pirms tam, kad finanšu tirgi tiks atvērti eiro nākotnei svarīgā nedēļā. Ceturtdien un piektdien paredzētā Eiropas Savienības samitā ir jāpieņem svarīgi lēmumi eiro zonas parādu krīzes pārvarēšanai.

Itālijas valdība svētdien arī prognozēja, ka šīs valsts ekonomika nākamgad atkal ieslīgs recesijā un IKP samazināsies par 0,4 līdz 0,5%. Iepriekš valdība bija prognozējusi, ka IKP nākamgad pieaugs par 0,6%.

Monti sacīja, ka Itālijas iedzīvotāji tiek lūgti "uzupurēties" un ka viņš pats atsakās no savas premjerministra algas, šādi izrādot solidaritāti.

Labklājības ministre Elza Fornero izplūda asarās, paziņojot par skarbajām reformām pensiju jomā, kuras ministre raksturoja kā psiholoģiski smagas viņai pašai.

Monti pirmdien iesniegs šo taupības pasākumu programmu parlamenta apakšpalātai un augšpalātai. Programmas galīgā pieņemšana parlamentā ir gaidāma pirms tā došanās Ziemassvētku brīvdienās.  

Monti, kurš pirms trim nedēļām nomainīja premjera amatā Silvio Berluskoni, atzina, ka Itālija atrodas dramatiskās krustcelēs un ir jāizvēlas "starp pašreizējo situāciju ar nepieciešamiem upuriem" vai valsts maksātnespēju un iespējamu eiro sabrukumu tās dēļ.

Itālija šogad jau bija pieņēmusi divas taupības programmas, bet Eiropas Komisija norādīja, ka tās nav pietiekamas, lai Itālija līdz 2013.gadam varētu sabalansēt savu budžetu.

Itālijas arodbiedrības nekavējoties nosodīja jaunos taupības pasākumus. Populistiskā partija "Ziemeļu līga" paziņoja, ka vēlas referenduma rīkošanu par pensiju reformām.

Itālijas valdība ir noliegusi baumas, ka tā gatavojoties pieņemt kredītlīniju no Starptautiskā valūtas fonda (SVF), un arī SVF pagājušo pirmdien noliedza preses ziņas, ka tas vedot sarunas ar Itāliju par finanšu palīdzību.

Tomēr Eiropas Savienības, ECB un SVF auditori pārbaudīs Itālijas valsts finanses saskaņā ar vienošanos, ko novembrī G20 samitā panāca Itālijas iepriekšējā premjera Silvio Berluskoni valdība.

Itālijas valsts parāds ir sasniedzis 1,9 triljonus eiro (1,3 triljonus latu). 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits