Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Itālijas vēlēšanu sistēmas reformas var atnest uzvaru Berluskoni koalīcijai

Bijušā premjerministra Silvio Berluskoni vadītā centriski labējā koalīcija uzvarētu parlamenta vēlēšanās, ja tās tiktu organizētas saskaņā ar plānotajām vēlēšanu sistēmas reformām, liecina jauna sabiedriskās domas aptauja.

Berluskoni bloks iegūtu 37,9% balsu un kļūtu par vēlēšanu uzvarētāju, saņemot stabilu vairākumu likumdevēju sapulcē, liecina sabiedriskās domas pētniecības organizācijas Ipsos laikrakstam Corriere della Sera veiktā aptauja, kas tika publiskota pirmdien.

Vēlēšanu sistēmas reforma, ko ierosinājis Demokrātiskās partijas (PD) līderis Mateo Renci un kas pašreiz tiek apspriesta parlamentā, paredz nedaudz pazemināt iekļūšanai parlamentā noteikto procentu barjeru no pieciem līdz 4,5%.

Vienlaikus tiktu paaugstināta robeža, lai partiju vai koalīciju atzītu par vēlēšanu uzvarētāju. Šīs robežas paaugstināšana no 35% līdz 37% var novest pie tā, ka vēlēšanas nāksies rīkot divās kārtās. Taču partijai vai koalīcijai, kas vēlēšanās būs uzvarējusi, parlamenta apakšpalātā tiks garantēts absolūtais vairākums.

Reformu mērķis ir novērst nākotnē tādas politiskā pata situācijas, kāda radās pēc pagājušajā gadā notikušajām parlamenta vēlēšanām.

Par šo likumprojektu paketi vienojās DP un Berluskoni vadītā labēji centriskā partija Forza Italia (Uz priekš, Itālija!) pēc tam, kad Konstitucionālā tiesa pagājušajā gadā atzina līdz šim spēkā bijušā vēlēšanu likuma normas par antikonstitucionālām.

Ipsos aptaujas rezultāti liecina, ka Berluskoni konkurenti - centriski kreisais bloks - iegūtu tikai 36% balsu, ja vēlēšanas tiktu organizētas saskaņā ar jaunajiem likumiem.

Tomēr, lai gan vēlētāju pašreizējais noskaņojums varētu atnest uzvaru Berluskoni, viņa koalīcija būtu daudz trauslāka nekā oponentu apvienība.

Forza Italia iegūtu tikai 23,2% balsu, bet Renci vadītā PD - 33,5%.

Centriski labējā koalīcija būtu atkarīga no plašas daudzpartiju vienošanās, tostarp no jaunizveidotās partijas Jaunie centriski labējie (NCD), kas atšķēlusies no Berluskoni partijas un kuru vada iekšlietu ministrs Andželīno Alfāno. Aptauja NCD sola sešus procentus balsu.

Berluskoni būtu jāpielabinās arī galēji labējai Ziemeļu līgai, lai iegūtu vēl papildu 3,2% balsu. Iepriekš ekspremjeram tas ir izdevies, bet ne vienmēr šī savienība bijusi veiksmīga. 1994.gadā Ziemeļu līga izraisīja Berluskoni pirmās valdības sabrukumu.

Ja centriski labējā koalīcija uzvarētu, tai būtu jāvienojas arī ar galēji labējo partiju Fratelli d'Italia (Itālijas brāļi) un Kristīgo un centra demokrātu savienību (UDC), liecina Ipsos aptaujas rezultāti.

Saskaņā ar tiem lielākais zaudētājs būtu bijušā komiķa Bepes Grillo dibinātā Itālijas populistiskā Pieczvaigžņu kustība (M5S), kura pagājušā gada vēlēšanās ieguva aptuveni ceturto daļu balsu.

Lai gan partiju pašreiz atbalsta 20,7% vēlētāju, tai nebūtu izredzes uzvarēt, jo Grillo atsakās vienoties ar citām partijām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits