Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Otrdiena, 21. maijs
Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna

Japāna piedāvā Lietuvai sadarbību jaunās Visaginas AES būvniecībā

Japāna ir piedāvājusi Lietuvai sadarbību jaunās Visaginas atomelektrostacijas (AES) būvniecībā Lietuvas teritorijā, ceturtdien vēstīja Japānas plašsaziņas līdzekļi.

"Japāna palīdzēs Lietuvai uzbūvēt AES, kas atbilstu visām mūsdienu pasaules drošības normām," paziņoja Japānas rūpniecības ministrs Jukio Edano, tiekoties ar Lietuvas enerģētikas ministru Arvīdu Sekmoku.

Sekmoks ir ieradies Japānā uz sarunām ar firmu "Hitachi" par Visaginas AES būvniecību Lietuvas ziemeļaustrumos.

"Šis projekts sniegs Japānas kompānijām iespēju eksportēt savas unikālās tehnoloģijas atomenerģētikas jomā," sacīja Lietuvas enerģētikas ministrs.

Japānas un ASV kopuzņēmums " Hitachi-GE Nuclear Energy" jau ir sācis darbu pie Visaginas AES tehniskā projekta, pirmdien paziņoja Sekmoks, sākot darba vizīti Japānā. Ir gaidāms, ka Sekmoks Viļņā atgriezīsies piektdien.

Lietuvas valdība jūlija vidū izraudzījās " Hitachi GE Nuclear Energy" par AES stratēģisko investoru. " Hitachi" apņēmās nekavējoties ķerties pie sagatavošanās darbiem. Visaginas AES būs tikai viens reaktors, un tā plānotā jauda ir 1300 megavati.   

Lietuva plāno uzbūvēt jauno AES Lietuvas ziemeļaustrumu pilsētā  Visaginā, kur atrodas arī apturētā Ignalinas AES. Paredzēts, ka projektā iesaistīsies arī abas pārējās Baltijas valstis un Polija. Sagatavošanās darbus jaunās AES būvei ir paredzēts sākt nākamgad, bet būvniecību ‒ 2014.gadā. Plānots, ka jaunā AES  sāktu darboties 2020.gadā.

Saskaņā ar Lietuvas un Eiropas Savienības (ES) vienošanos 2009.gada 31.decembrī tika apturēta Ignalinas AES, jo ES šajā spēkstacijā izmantotos padomju laika RBMK reaktorus uzskata par nedrošiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits