Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Junkers: ES sankcijas tiks atceltas, ja Krievija izpildīs Minskas vienošanos

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers ceturtdien Sanktpēterburgas ekonomikas foruma laikā paziņoja, ka Eiropas Savienības (ES) sankcijas pret Krieviju par tās agresiju Ukrainā tiks atceltas tikai tad, ja Maskava pilnībā izpildīs Minskas vienošanos.

"Nākamais solis ir skaidrs, pilnīga vienošanās izpildīšana, ne vairāk, ne mazāk. Tas ir vienīgais veids, lai sāktu mūsu sarunu, un vienīgais veids, lai atceltu ieviestās sankcijas," viņš brīdināja.

Junkers pauda, ka Krievijas agresiju Ukrainā "nevar ignorēt" un "nelikumīgā Krimas aneksija un konflikts Ukrainā pārbauda ES un Krievijas attiecības".

Viņš tomēr uzsvēra, ka ir ieradies Krievijā, lai censtos uzlabot ES un Maskavas attiecības.

"Ja mūsu attiecības ir vētrainas un tās pavada neuzticība, tas nenozīmē, ka tās vairs nevar uzlabot. Mums tās ir jāuzlabo, un es ticu, ka mēs to varam izdarīt," norādīja Junkers.

Tuvāko nedēļu laikā ES "pavadīs daudzas stundas, runājot par mūsu attiecībām ar Krieviju. Es uzskatu, ka mums ir jārunā arī ar Krieviju", teica EK prezidents.

"Es vienmēr esmu ticējis dialoga spēkam. Saspringtu attiecību brīžos mums ir jāturpina runāt. Pat tad, kad ir spēkā ekonomiskās sankcijas, mums ir jātur durvis atvērtas, un es šeit kopā ar jums esmu tādēļ, ka vēlos uzlabot sapratni," piebilda Junkers.

16.un 17 jūnijā notiekošā foruma laikā Junkeram ir paredzēta tikšanās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, kas EK prezidentam būs pirmā tikšanās ar Krievijas līderi kopš 2014.gada novembra.

Junkera lēmums doties uz forumu Sanktpēterburgā izpelnījies kritiku, daļai eiropiešu bažījoties, ka šī vizīte mazinās apņēmību saglabāt spēkā pret Krieviju noteiktās sankcijas. Tomēr Junkers uzsvēris, ka viņa vizīte nenesīs nekādas izmaiņas ES attieksmē.

ES joprojām saista sankciju atcelšanu ar Minskas pamiera vienošanās izpildīšanu un paziņojusi, ka progresa trūkuma gadījumā sankcijas pēc to termiņa beigām jūlijā būtu jāpagarina.

Tomēr Maskava, šķiet, lolo cerības, ka varēs izmantot savā labā domstarpības ES iekšienē jautājumā par sankcijām, un izrādījusi dažus samiernieciskus žestus pret Ukrainu, tostarp atbrīvojusi ukraiņu piloti Nadiju Savčenko.

Pirms tikšanās ar Junkeru Putina padomnieks ārpolitikā Jurijs Ušakovs norādīja, ka šī sastapšanās ir ļoti svarīga un pašreizējie sarežģījumi ES un Krievijas attiecībās tiks apspriesti atklāti.

Neskatoties uz Rietumu saspringtajām attiecībām ar Krieviju, Sanktpēterburgas forumu gatavojas apmeklēt daudzas vadošās Eiropas biznesa pasaules personas, tostarp Total, Societe Generale, JCDecaux, Schneider Electric un citu uzņēmumu vadītāji.

Putins foruma laikā plāno ar Nīderlandes un Lielbritānijas naftas kompāniju "Royal Dutch Shell" parakstīt nozīmīgu līgumu par sašķidrinātās gāzes rūpnīcas būvniecību Krievijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits