Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Kazahstānas eksministra sievas deportēšanas dēļ atkāpjas augsta Itālijas amatpersona

Itālijā turpinoties skandālam, ko izraisījusi Kazahstānas bijušā enerģētikas ministra un disidenta Muhtara Abljazova sievas un sešus gadus vecās meitas deportēšana, otrdien no amata atkāpies Itālijas iekšlietu ministra biroja vadītājs Džuzepe Prokačīni.

Itālijas varasiestādes Kazahstānas eksministra sievu Almu Šalabajevu, kurai bija derīga Latvijas uzturēšanās atļauja, kas savukārt ļāva viņai legāli uzturēties visā Eiropas Savienībā, 29.maijā izdeva Kazahstānai. Eksministra sieva tika no pāra Romas villas nogādāta privātā lidmašīnā, ar kuru viņa tad tika aizvesta uz Kazahstānu. Amatpersona no amata atkāpusies, atklātībā parādoties ziņām, ka viņš pirms Šalabajevas un pāra meitas Alua deportēšanas ticies ar Kazahstānas vēstnieku Romā.

Līdz ar Prokačīni atkāpšanos vairojas arī spiediens pret pašu iekšlietu ministru Andželīno Alfāno, kurš ir Tautas brīvības partijas biedrs un ekspremjera Silvio Berluskoni tuvs sabiedrotais. Piektdien Senātā paredzēts izskatīt jautājumu par neuzticības izteikšanu ministram. Balsojumu ierosinājusi Pieczvaigžņu kustība un Kreisā ekoloģiskā partija.

Pagājušajā nedēļā uzstājoties Itālijas parlamentā, premjerministrs Enriko Leta pieprasīja veikt deportēšanas lietas izmeklēšanu pilnā apjomā. Sākotnēji tika ziņots, ka Abljazova sieva un meita no Itālijas deportētas, jo viņām esot bijuši viltoti dokumenti. Tiesa gan, pēc premjera iejaukšanās lēmums par deportēšanu atcelts.

Skandāls izsaucis plašu rezonansi Itālijas sabiedrībā, arvien uzstājīgāk izskanot balsīm, ka iekšlietu ministram par skandālu būtu jāsamaksā ar savu amatu. Iekšlietu ministrs Alfāno, kurš ir arī premjerministra vietnieks, nav ticis informēts par operāciju, kurā Abljazova sieva un meita tika deportētas no Itālijas, piektdien skaidroja valdība. "Ministrs, kurš nezina par šāda veida operācijām un nekontrolē policiju, ir atbildīgs par visu un nekam nav derīgs. Viņam ir jāatkāpjas," pirmdien deklarēja viens no ietekmīgākajiem Itālijas laikrakstiem "La Republica".

Itālijas Ārlietu ministrija sestdien paziņoja, ka pēc visu apstākļu izmeklēšanas anulē lēmumu par Šalabajevas un viņas meitas deportēšanu.

Abljazovs ir baņķieris un bijušais Kazahstānas enerģētikas ministrs, kurš pēc tam, kad viņa banka BTA 2009.gadā tika pasludināta par maksātnespējīgu un nacionalizēta, ir kļuvis par asu Kazahstānas prezidenta Nursultana Nazarbajeva kritiķi. Eksministrs, kurš pats kratīšanas laikā nebija savā Romas miteklī, apsūdz Kazahstānas valdību viņa ģimenes nolaupīšanā.

Intervijā, kas pirmdien publicēta laikrakstā "La Repubblica", Abljazova vecākā meita Madina norāda, ka viņas māte ir kļuvusi par valdības ķīlnieci. "Iespējas, kas ir pieejamas mana tēva ienaidniekiem, ir neierobežotas, kā šī ārkārtas izraidīšana vēlreiz pierāda," viņa sacīja.

Itālijas amatpersonas lūgušas Kazahstānu garantēt Šalabajevas tiesības, tomēr kazahu varasiestādes skaidrojušas, ka Abljazova sieva nevarēs pamest valsti, kamēr turpinās izmeklēšana saistībā ar apsūdzībām, ka viņa nelegāli ieguvusi pases eksministra radiniekiem. Incidents radījis jaunas galvassāpes Itālijas premjerministram Letam, kuram jau iepriekš nācies ieguldīt nopietnas pūles, lai mazinātu spriedzi Alfāno pārstāvētās centriski labējās Tautas brīvības partijas un paša premjera centriski kreisās Demokrātiskās partijas starpā.

Kazahstāna arī pieprasa patvērumu Lielbritānijā saņēmušā Abljazova izdošanu un apsūdz viņu finanšu pārkāpumos par kopējo summu sešu miljardu dolāru (trīs miljardu latu) apjomā.

Londonas Augstā tiesa 2012.gada februārī par necieņas izrādīšanu tiesas lēmumiem eksministram piesprieda 22 mēnešus cietumā. Tomēr Abljazovs par labāku uzskatījis slēpties no likuma varas. Eksministra pašreizējā atrašanās vieta nav zināma. Savukārt Šalabajeva kopā ar meitu dzīvo pie savem radiniekiem Kazahstānas lielākajā pilsētā Almati, pavēstīja Kazahstānas Ārlietu ministrija.

"Šalabajeva neatrodas apcietinājumā, un viņai nav noteikts mājas arests," norādīja ministrijā. "Lai nepieļautu, ka Šalabajeva pamet valsti pirms izmeklēšanas beigām, no viņas saņemts paraksts par to, ka viņa neizbrauks no Almati," teikts ministrijas paziņojumā, kur arī norādīts, ka eksministra sieva brīvprātīgi izvēlējusies dzīvot šajā pilsētā, kamēr notiek izmeklēšana.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits