Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Ķīnas bērnu pārtikas skandāls atbalsojas Zviedrijā

Zviedru — dāņu piena pārstrādes gigants Arla Food trešdien paziņoja par vairāku piena pulvera produktu, ko ražojis viens no tā meitas uzņēmumiem Ķīnā, izņemšanu no tirdzniecības, jo tajos atklāts neliels daudzums ķīmiskās vielas melamīna, raksta The Local.se. Ķīnā ar šo vielu saindējušies vairāk nekā seši tūkstoši bērnu, kas uzturā lietojuši piena pulveri.

"Arla Food meitas uzņēmums Mengnui Dairy ir viens no Ķīnas piena pārstrādes uzņēmumiem, kura produktos testu rezultātā atklāts melamīns," teikts kompānijas paziņojumā. "Aizdomīgie produkti tiks izņemti no tirdzniecības un to ražošana Mengnui Arla piena pulvera rūpnīcā (tā atrodas Mongolijā) pārtraukta uz nenoteiktu laiku," piebilst uzņēmums. Melamīns atklāts trijos no 28 Mengnui ražotajiem produktiem, un Arla Food apgalvo, ka tie ražoti janvārī. Mengnui nav saņēmusi informāciju, ka kāds būtu saindējies pēc uzņēmuma produktu lietošanas.

Pavisam Ķīnā saindējušies 6244 bērni, bet trīs miruši pēc tāda piena pulvera lietošanas, kas saturējis melamīnu — rūpniecisku ķimikāliju, kas parasti tiek izmantota plastmasas un līmes ražošanā. Lielākajai daļai bērnu briesmas nedraud, bet 1327 atrodas slimnīcā stingrā ārstu uzraudzībā. 158 no viņiem cieš no akūtas aknu mazspējas. Pēc pirmā saslimšanas gadījuma Ķīnas veselības iestādes melamīnu konstatējušas 22 dažādu piena pārstrādes uzņēmumu produktos. Vispirms indīgā viela tika atklāta vairākos Jaunzēlandes kompānijas Sanlu/Fonterra produktos, kuru tirdzniecība nekavējoties tika pārtraukta. Pēc šī gadījuma Sanlu/Fonterra atlaidusi uzņēmuma vadītāju. Eksperti uzskata, ka melamīns produktiem pievienots ar nodomu, lai radītu priekšstatu, ka tie ir proteīniem bagātāki.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits