Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +26 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 27. jūnijs
Malvīne, Malvis

Latvija un Grieķija iegūst tiesības neuzņemt ģenētiski modificētu kukurūzu

Latvija un Grieķija iegūst tiesības neuzņemt savā teritorijā ASV uzņēmuma Monsanto ģenētiski modificēto kukurūzu, vēsta aģentūra Reuters.

Saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) martā apstiprinātajām regulām atsevišķas valstis var pieprasīt, lai tās netiek iekļautas kompāniju pieteikumos ģenētiski modificēto kultūraugu atļaujas iegūšanai.

Ģenētiski modificētie kultūraugi tiek plaši audzēti Amerikās un Āzijā, bet Eiropā vienīgā audzētā šķirne ir Monsanto pret kaitēkļiem noturīgā MON810 kukurūza, turklāt ES valda atšķirīga nostāja pret ģenētiski modificētiem kultūraugiem.

Francija un Vācija iebilst pret ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanu, savukārt Lielbritānija atbalsta, bet Skotijas valdība - neatbalsta.

ES jaunās regulas ir izraisījušas neapmierinātību ģenētiski modificēto augu industrijā un ASV, kas vēlas, lai Eiropa pilnībā atver savas durvis ASV ģenētiski modificētajiem augiem, un gribētu iekļaut šādu punktu topošajā ES un ASV brīvās tirdzniecības likumā.

Eiropas Komisija (EK) pagājušajā nedēļā apstiprināja, ka tikai Latvija un Grieķija ir oficiāli lūgušas, lai tās netiktu iekļautas Monsanto pieteikumā par MON810 kukurūzas audzēšanu.

Aģentūras Reuters rīcībā nonākusī Monsanto atbilde Latvijai liecina, ka ASV uzņēmums pakļausies šai prasībai.

Vienlaikus Monsanto paziņojis, ka atsevišķu valstu pretošanās ģenētiski modificētiem kultūraugiem ir "pretrunā ar zinātnisku vienprātību par MON810 nekaitīgumu".

Monsanto piezīmē, ka Eiropā audzētā MON810 kukurūza veido mazu daļu no uzņēmuma darbības, līdz ar to Latvijas un Grieķijas pretestība ģenētiski modificētiem organismiem neietekmēs kompānijas biznesu.

ES vienīgais komerciālai kultivācijai apstiprinātais kultūraugs ir insektu rezistentā kukurūza MON810.

Kopumā ES teritorijā 2012.gadā ar MON810 kukurūzu bija apsēti 129 000 hektāru, no kuriem 90% auga Spānijā.

EK 2010.gada jūlijā ierosināja dod iespēju dalībvalstīm neatļaut ģenētiski modificētu kultūraugu audzēšanu savā teritorijā, tādā veidā izejot no vairāk nekā 12 gadus ilgā strupceļa, ko izraisīja lielā nevienprātība dalībvalstu vidū šajā jautājumā.

Šo ierosinājumu 2014.gada jūnijā apstiprināja ES dalībvalstu vides aizsardzības ministri, piešķirot dalībvalstīm pilnu atbildību par ģenētiski modificētu kultūraugu audzēšanu. Regula tika parakstīta šā gada martā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Maskava: Uz karu Ukrainā nosūtīti 10 000 migrantu

Krievija uz karu Ukrainā nosūtījusi aptuveni 10 000 migrantu, kas saņēmuši Krievijas pilsonību, pavēstījis Krievijas Izmeklēšanas komitejas priekšsēdētājs Aleksandrs Bastrikins.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits