Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Lielbritānija pauž gatavību sniegt drošības garantijas Ukrainai

Lielbritānija paudusi gatavību sniegt Ukrainai drošības garantijas, ja Kijiva to lūgs, paziņojusi Lielbritānijas pastāvīgā pārstāve Apvienoto Nāciju Organizācijā (ANO) Barbara Vudvorda.

"Ar prieku uzņemsimies šo lomu, ja Ukrainas valdība mums to lūgs," viņa teica.

Vudvorda uzsvēra, ka Lielbritānija sniedz Ukrainai būtisku militāro un humāno palīdzību. Viņa norādīja, ka Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons gandrīz katru dienu sazinās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski.

Līdzīgu pozīciju pauda arī Džonsona preses sekretārs, kurš pieļāva, ka Lielbritānija kopā ar Turciju un ASV var sniegt drošības garantijas Ukrainai, ja tā miera sarunās ar Krieviju vienosies par neitrālas valsts statusu.

"Cik man zināms, nekāda oficiāla lūguma līdz šim nav bijis," britu premjera preses sekretāra teikto citē laikraksts Times.

Ukrainas un Krievijas delegācijas otrdien Turcijā notikušajās sarunās vienojušās jautājumu par Krimu un Donbasu izskatīt atsevišķi, bet Ukraina ir gatava piekrist ārpusbloka valsts statusam, ja tai ir stingras vairāku valstu drošības garantijas

Tas faktiski paredz, ka Ukrainas teritorijā netiks izvietotas ārvalstu militārās bāzes un militārie kontingenti. Ukraina apņemtos neiestāties nekādās militāri politiskās aliansēs. Starptautiskās militārās mācības Ukrainas teritorijā varētu rīkot tikai ar galvotājvalstu piekrišanu.

Līgumā būtu arī jāparedz efektīvs mehānisms galvotājvalstu mijiedarbībai. Faktiski tas var līdzināties NATO līguma 5. pantam - ja pret Ukrainu sākas karš, agresija vai "specoperācija", tad galvotājvalstis trīs dienas konsultējas, un pēc tam tām ir juridisks pienākums sniegt palīdzību Ukrainai.

Pēc Ukrainas delegācijas domām, par galvotājiem varētu kļūt Lielbritānija, Ķīna, ASV, Turcija, Francija, Kanāda, Itālija, Polija un Izraēla. Dažas valstis jau ir devušas iepriekšēju piekrišanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits