Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Lielbritānijā tiek svinēti 800 gadi kopš Lielās brīvības hartas pieņemšanas

Lielbritānijas karaliene Elizabete un premjerministrs Deivids Kemerons pirmdien ievadīja svinības par godu Magna Carta (Lielās brīvības hartas) pieņemšanas 800.gadadienai.

Karalis Džons Lielo brīvības hartu pieņēma 1215.gada 15.jūnijā. Tas bija miera līgums starp nepopulāro karali un viņa baroniem, taču tajā bija iekļauts arī princips, ka neviens cilvēks nestāv pāri likumam.

Karaliene un Kemerons devās 30 kilometrus uz rietumiem no Londonas uz vietu, kur karalis Džons pirms 800 gadiem apzīmogoja dokumentu, kurš tiek uzskatīts par svarīgu soli Lielbritānijas ceļā uz moderno parlamentāro demokrātiju.

Uzrunājot 4000 ceremonijas dalībnieku, Kemerons sacīja, ka ikvienam cilvēkam Lielbritānijā ir jālepojas ar Lielo brīvības hartu.

"Tās eksemplāri varbūt ir izbalējuši, bet tās principi spīd jo spoži," viņš piebilda.

"Brīvība, taisnība, demokrātija, likuma vara - mums šīs lietas ir dārgas un tās ieguva formu tieši šeit pie Temzas," sacīja Kemerons.

Ceremonijā piedalījās arī karalienes vīrs princis Filips un mazdēls princis Viljams.

Elizabete atklāja piemiņas plāksni pa godu 800.gadadienai, un princis Viljams atklāja mākslinieka Hjū Loka instalāciju Zvērinātie, kas simbolizē tiesības uz taisnīgu tiesu.

Par godu Lielās brīvības hartas pieņemšanas 800.gadadienai pasākumi paredzēti arī citviet Lielbritānijā un citās valstīs.

Austrālijas premjerministrs Tonijs Ebots Kanberā sacīja, ka Lielā brīvības harta joprojām ir svarīgs pamata akmens Austrālijas demokrātijai.

"Tas paliek ļoti svarīgs pavērsiens visai pasaulei, jo pieklājība, civilizācija, cilvēktiesības pilnībā balstās uz likuma varu," norādīja Ebots.

Slavenākā dokumenta klauzula ir par tiesībām uz taisnīgu tiesu visiem brīvajiem cilvēkiem. Tiesa, 1215.gadā vairums britu bija zemnieki, kas bija piesaistīti zemes īpašniekiem un likuma priekšā neskaitījās brīvi cilvēki.

Tomēr Lielā brīvības harta spēja iedvesmot demokrātijas atbalstītājus Lielbritānijā un citviet pasaulē uz lieliem darbiem, tostarp Tomasu Džefersonu ASV un Mahatmu Gandiju Indijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits