Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Lielbritānija vēlas izveidot Eiropas vadītus kuģošanas aizsardzības spēkus Persijas līcī

Lielbritānijas ārlietu ministrs Džeremijs Hants pirmdien paziņoja, ka Lielbritānija vēlas izveidot Eiropas vadītus kuģošanas aizsardzības spēkus Persijas līcī.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka Londona nevēlas konfrontāciju ar Irānu, un norādīja, ka Lielbritānijas spertie soļi nav daļa no ASV "maksimāla spiediena" politikas attiecībā uz Teherānu.

"Tā kā navigācijas brīvība ir katras valsts vitālās interesēs, mēs tagad centīsimies izveidot Eiropas vadītu kuģošanas aizsardzības misiju, lai nodrošinātu apkalpju un kravas drošus braucienus šajā vitāli svarīgajā reģionā," parlamentam pavēstīja Hants, sīkākas detaļas par misiju nesniedzot.

Pēc viņa teiktā, Lielbritānijai pēdējās divās dienās bijušas konstruktīvas sarunas ar virkni valstu un misija papildinās līdzīgus ASV šobrīd izvērstos centienus kuģošanas nodrošināšanai.

Irānas Revolucionārā gvarde piektdien Hormuza šaurumā sagrāba Stena Impero ar 23 apkalpes locekļiem, tostarp vienu Latvijas valstspiederīgo. Teherāna apgalvoja, ka kuģis sadūries ar Irānas zvejas kuģi un pārkāpis starptautiskās tiesības, tādēļ sākta izmeklēšana un kuģa aizturēšana ir likumīga. Londona uzskata šos apgalvojumus par nepatiesiem.

Stena Impero sagrābšana notika dažas stundas pēc tam, kad Lielbritānijas aizjūras teritorijas Gibraltāra varasiestādes paziņoja, ka par 30 dienām pagarinās Irānas tankkuģa Grace 1 aizturēšanu. Kuģi britu jūras spēki aizturēja pirms divām nedēļām aizdomās par Eiropas Savienības sankciju pret Sīriju pārkāpumu.

Lielbritānija ir izpelnījusies kritiku par to, ka nav spējusi nosargāt kuģus, lai gan bija paredzams, ka Grace 1 aizturēšana sadusmos Irānu un var izsaukt pretreakciju.

 

Top komentāri

ļuļa
ļ
lielbritānija irānas kuģi arestē, bet irāna britu kuģi sagrābj. gebelss kapā līksmo. P.S. nez ko teiktu briti, ja irāna vai ķīna izvietotu blakus viņu teritoriālajiem ūdeņiem "aizsardzības spēkus"?
Meždunarodnijs
M
Ja nebūtu BREXIT, varbūt Eiropa piekristu Lielbritānijas vadībā iesaistīties karā pret Irānu.
Spānis
S
Atdodiet mums atpakaļ Gibraltāru, tad runāsim tālāk
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits