Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Lielbritānijas likumdevēji aicina valdību lemt par letāliem līdzekļiem cīņā pret pirātiem

Lielbritānijas valdībai jānāk klajā ar oficiālām vadlīnijām attiecībā uz letāla spēka izmantošanu pret jūras pirātiem, ceturtdien paziņojusi parlamenta ārlietu komiteja.

Pirms Londonā gaidāmās Somālijas nākotnei veltītas konferences komiteja pauda atzinību valdības oktobrī pieņemtajam lēmumam atļaut britu tirdzniecības kuģiem algot bruņotus apsargus, lai aizsargātu sevi bīstamajos ūdeņos.

Komitejas ziņojumā teikts, ka pirātisms ir liela problēma gan Lielbritānijai, gan visai starptautiskajai sabiedrībai un pēdējos četros gados izpirkuma naudās Somālijas pirātiem samaksāti vairāk nekā 300 miljoni ASV dolāru (aptuveni 162 miljoni latu).

Tomēr komiteja uzsvēra, ka valdības vadlīnijas attiecībā uz letāla spēka izmantošu vēl joprojām ir "ļoti ierobežotas", bet kuģu kapteiņiem un apsargiem ir jāzina, ko viņi drīkst vai nedrīkst darīt situācijā, kad viņus apdraud pirāti. "Valdībai ir jāsniedz skaidrāki norādījumi par to, kas ir pieļaujams un kas ne," uzsvēra komitejas priekšsēdētājs.

Viņš norādīja, ka ir nepieņemami, ka 6,7 miljonu kvadrātkilometru liela Indijas okeāna teritorija kļuvusi tirdzniecības kuģiem tik bīstama, ka mazāki kuģi to vispār vairs nešķērso.

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons 30.oktobrī paziņoja, ka turpmāk zem Lielbritānijas karoga peldošie kuģi varēs pieteikties licencei, lai saņemtu atļauju turēt uz klāja ieročus, kuģojot bīstamajos ūdeņos.

Valdība informēja, ka ieroču turēšanas atļauja visticamāk attieksies uz kuģošanu Somālijas piekrastē, Adenas līcī, Arābijas jūrā un Indijas okeānā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits