Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Lielbritānijas premjers draud bloķēt ES budžetu

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons draudējis bloķēt Eiropas Savienības (ES) budžetu, ja tas būs pretrunā ar britu interesēm. Premjers brīdinājis, ka nepiekritīs mēģinājumiem palielināt ES budžetu periodam no 2014. līdz 2020. gadam, un uzsvēris, ka nākotnē vajadzētu veidot divus atsevišķus budžetus, proti, vienu 17 eirozonas valstīm un otru - pārējām 10 ES dalībvalstīm.

«Būtu necilvēcīgi skatīties uz milzīgu ES budžeta pieaugumu, kamēr šeit dzimtenē mums tēriņi jāsamazina,» premjeru citēja AFP. «Nebūtu pieņemami, ka daudzgadu finanšu ietvarā liela daļa no Eiropas valstu nodokļu maksātāju naudas aizietu centrālā budžeta palielināšanai.»

Intervijā raidsabiedrībai BBC premjers uzsvēra, ka «cilvēki Eiropā zina, ka es saku to, ko domāju». D. Kamerons decembrī atteicās noslēgt ES starpvaldību līgumu par budžetu disciplīnu, uzsverot, ka tas ir pretrunā ar britu interesēm. Toreiz Lielbritānijas veto izpelnījās plašu opozīcijas kritiku, taču jautājumā par ES budžetu opozīcija atbalstot premjera pozīciju.

Britu premjers pirms ikgadējās Lielbritānijas Konservatīvās partijas konferences norādījis, ka būtu nepieciešams veidot divus ES budžetus. «Pienāks laiks, kad mums vajadzēs divus Eiropas budžetus - vienu vienotās valūtas zonai, jo viņiem citam citu nāksies arvien vairāk atbalstīt, kā arī otru - varbūt plašāku - budžetu visiem pārējiem.»

Brisele jau gatavojas sīvai cīņai ar D. Kameronu, paužot, ka viņa ideja draudētu sašķelt Eiropu. Diplomāti norādījuši, ka Lielbritānijas premjerministra draudi jāuztver nopietni. Kāds Eiropas diplomāts sarunā ar The Financial Times uzsvēra: «Viņam [D. Kameronam] šis veto patiesībā sagādātu baudu, jo viņu mājās sagaidītu kā varoni.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits