Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Lielbritānijas valdība atsakās no lordu pilnvaru ierobežošanas

Lielbritānijas valdība ceturtdien paziņoja, ka atsakās no ieceres ierobežot nevēlētā parlamenta augšnama - Lordu palātas - pilnvaras, ar kuru tā nāca klajā pēc pazemojošās politiskās sakāves pagājušā gada oktobrī.

Tolaik Lordu palāta noraidīja kabineta ierosināto sociālo pabalstu apcirpšanu, kas bija būtiska sastāvdaļa valdības taupības pasākumu paketē.

Valdība apsūdzēja pērus "konstitucionālās krīzes" izraisīšanā, tiem pārsniedzot savas nerakstītajā konstitūcijā noteiktās pilnvaras, un lordam Tomam Stratčaildam, kurš pārstāv pie varas esošos konservatīvos, tika uzticēta augšnama lomas izvērtēšana.

Stratčailda ziņojumā, kas tika iesniegts decembrī, bija ieteikts atņemt lordiem veto tiesības, lemjot par sekundāriem likumiem, kas papildina vai izvērš jau spēkā esošos parlamenta apstiprinātos likumus.

Komentējot Stratčailda ziņojumu, valdības augstākais pārstāvis Pārstāvju palātā Deivids Lidingtons ceturtdien paziņoja, ka tas esot "pārliecinošs" un ka vēlētās Pārstāvju palātas augstākās varas princips tikšot ievērots.

Taču vienlaikus viņš atzina, ka "šobrīd nav plānu" ierosināt jaunus likumus reformu īstenošanai.

Šis paziņojums atspoguļo Pārstāvju palātas konstitucionālo jautājumu komitejas maijā doto slēdzienu, saskaņā ar kuru Stratčailda ieteikumu īstenošana būtu "pārspīlēta un pilnībā nesamērīga".

Komiteja norādīja, ka augšnams, kura sastāvā ir 812 reliģiskie līderi, pēri pēc izcelsmes un lordu kārtā ieceltas personas, pēdējo 50 gadu laikā veto tiesības sekundāro likumu bloķēšanai pielietojis tikai piecas reizes.

Tomēr izskanējušas arī kritiskas balsis par neizmantoto iespēju, īpaši ņemot vērā gaidāmās cīņas par tā dēvēto "Brexit".

Proeiropeiski noskaņotā Liberāldemokrātiskā partija draudējusi, ka balsos pret izstāšanās sarunu sākšanu ar Eiropas Savienību (ES), ja galīgie izstāšanās nosacījumi netiks nodoti apstiprināšanai atkārtotā referendumā.

Kamēr Pārstāvju palātā ir tikai astoņi liberāldemokrāti, Lordu palātā, kur partijai ir 104 pārstāvji, tā var radīt nopietnas problēmas.

Neatkarīgais pērs Digbijs Džonss norādīja, ka premjerministres Terēzas Mejas lēmums atteikties no viņas priekšteča Deivida Kamerona iecerētajām reformām ir "liela kļūda".

"Domāju, ka viņiem nāksies to nožēlot, kad nāks priekšā visas ar Brexit saistītās lietas," intervijā sabiedriskajai raidorganizācijai BBC piebilda Džonss.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vizītei Venēcijā no ceturtdienas jāpērk biļete

Ceturtdien, 25. aprīlī, kas Itālijā ir brīvdiena, tūristiem, kuri ieradīsies Venēcijā, nepaliekot viesnīcā, pirmo reizi būs jāiegādājas piecu eiro vērta biļete, lai viesotos šajā pilsētā, ka...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits