Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Lielbritānijas valdība spriež par Skotijas neatkarības referendumu

Lielbritānijas valdība pirmdien spriež par iespējām piešķirt Skotijas valdībai pilnvaras neatkarības referenduma rīkošanai. Referendums par atdalīšanos no Lielbritānijas varētu notikt jau tuvākā pusotra gada laikā.

Kā pirms valdības sēdes norādīja Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons, referendums būtu jārīko pēc iespējas drīzāk, jo neskaidrība nenāk par labu Skotijas ekonomikai. Vienlaikus Kemerons asi iebilst pret Apvienotās Karalistes sadalīšanu. "Tas nodara liela kaitējumu Skotijai, jo visu laiku uzņēmēji taujā, vai Skotija būs Lielbritānijas sastāvā, vai viņi paliks kopā, vai man būtu jāinvestē," televīzijai Sky News sacīja Lielbritānijas valdības vadītājs. "Taču mēs negrasāmies uzspiest savu nostāju šajā jautājumā (..), mums ir jāatrisina šī juridiskā neskaidrība un tad jāstrādā ar Skotijas valdību, lai nodrošinātu, ka ir godīgs, skaidrs un izšķirošs iznākums."

Sagaidāms, ka Lielbritānijas valdība pirmdien apstiprinās, ka Lielbritānijas parlaments var atbalstīt Skotijas neatkarības referendumu, tiesa gan, ar zināmiem priekšnosacījumiem.

Piemēram, Londonas priekšnosacījumi paredz, ka referendums jāsarīko 18 mēnešu laikā, nevis 2014.gadā, kā bija plānojusi Skotijas Nacionālā partija (SNP), turklāt tajā būtu jāuzdod jautājums, vai Skotijai būtu jāpaliek Apvienotās Karalistes sastāvā, nevis jāpiedāvā vairākas izvēles iespējas, vēsta mediji.

SNP pārstāvošā Skotijas premjerministra vietniece Nikola Stērdžone pārmet Kemeronam "kliedzošu mēģinājumu iejaukties" jautājumā, kas būtu jāizlemj Skotijai un tās tautai.

Maijā aizvadītajās vēlēšanās SNP ieguva absolūto vairākumu Skotijas parlamentā un solīja sarīkot referendumu par Skotijas neatkarību. Referendumu tā vēlējās rīkot 2014. gadā, pieminot Banokbērnas kaujas 700. gadadienu. Šajā kaujā Skotija guva uzvaru pār Angliju.

Apvienotā Karaliste radās 1707.gadā Savienības līguma rezultātā, kad vienā suverēnā valstī apvienojās Anglijas Karaliste, ieskaitot Velsu, un Skotijas Karaliste.

Skotija nobalsoja par plašākas autonomijas iegūšanu 1997. gadā, un tā rezultātā no jauna izveidotajam Skotijas parlamentam Edinburgā tika nodota likumdošanas un administratīvā kontrole iekšpolitikas jautājumos.

Neatkarības atbalstītāju partija SNP pēc Skotijas parlamenta vēlēšanām 2007. gadā kļuva par lielāko partiju un izveidoja mazākuma valdību, bet 2011. gada vēlēšanās parlamentā izcīnīja vairākumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits