Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Lietuvā aizturēts viens no iespējamajiem 1991.gada 13.janvāra lietā aizdomās turētajiem

Lietuvā aizturēts ārvalstu pilsonis, viens no iespējamajiem 1991.gada 13.janvāra lietā aizdomās turētajiem, paziņojusi Ģenerālprokuratūra.

Šis cilvēks, kas ilgu laiku slēpies no Lietuvas tiesībsargāšanas iestādēm, aizturēts trešdienas vakarā. Šobrīd izmeklētāji precizē viņa personas datus un veic citas šādos gadījumos paredzētas darbības, tādēļ sīkāka informācija par viņa personību pagaidām netiek sniegta.

Mēģinot gāzt likumīgi ievēlēto Lietuvas varu, kas 1990.gada martā bija paziņojusi par valstiskās neatkarības atjaunošanu, īpašās padomju karaspēka vienības todien ar spēku ieņēma Viļņas televīzijas torni un Televīzijas un radio komiteju un pārtrauca televīzijas un radio raidījumus. No lodēm un zem tanku kāpurķēdēm pie televīzijas torņa gāja bojā 14 neapbruņoti cilvēki un vairāki simti tika ievainoti, tostarp 31 cilvēks cieta smagi. Tika ieņemts arī Preses nams un citi stratēģiski svarīgi objekti, bet, pateicoties lietuviešu nevardarbīgajai pretestībai, izdevās nosargāt Seima ēku, pie kuras bija sapulcējušies desmitiem tūkstošu cilvēku, un saglabāt Lietuvas valstiskumu.

Šajā lietā par aizdomās turamajiem atzīti vēl 79 cilvēki - Krievijas, Ukrainas un Baltkrievijas pilsoņi, tai skaitā bijušie komunistiskās partijas vadītāji, aizsardzības un iekšlietu ministriju un PSRS Valsts drošības komitejas amatpersonas un virsnieki, kas tieši piedalījušies Preses nama, Televīzijas torņa, Televīzijas un radio komitejas un citu objektu sagrābšanā Viļņā un citās Lietuvas pilsētās.

Viņi tiek turēti aizdomās par starptautiskajās tiesībās aizliegtu izturēšanos pret cilvēkiem, starptautisko humāno tiesību aizsargātu personu nogalināšanu vai ievainošanu, neatļautiem militāriem uzbrukumiem civilpersonām un aizliegtu militāro līdzekļu lietošanu. Tiesa viņiem kā drošības līdzekli noteikusi apcietinājumu, viņu aizturēšanai izdoti Eiropas aresta orderi.

Pēdējo triju gadu laikā šajā lietā, kas apkopota vairāk nekā 700 sējumos, ārvalstīm nosūtīti gandrīz 100 tiesiskās palīdzības lūgumi, izanalizēti tūkstošiem vizuālo dokumentu, uzklausīti gandrīz 300 liecinieki.

Saskaņā ar Lietuvas likumdošanu maksimālais sods par šīm darbībām ir mūža ieslodzījums. Aizdomās turētos likums atļauj tiesāt neklātienē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits