Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Lietuvā gaida politiskas pārmaiņas

Lietuvā svētdien gaidāmās parlamenta jeb Seima vēlēšanas sola pārmaiņas, jo finanšu krīzes diktētie taupības pasākumi nogurdinājuši lietuviešus. Lai gan eksperti neizslēdz, ka iespējami pārsteigumi, lielākās izredzes tikt uzvarētāju kārtā ir opozīcijai - sociāldemokrātiem un Darba partijai -, jo tautas uzticība valdošajām koalīcijas partijām ir kritusies. Viļņas ielās uzrunātie neslēpj, ka vīlušies līdzšinējos līderos, to skaidri apliecina arī sabiedrisko domu aptauju rezultāti.

Kubiļus dienas skaitītas

Prognozes vēsta, ka lietuvieši novērsīsies no premjera Andrus Kubiļus, kurš iemantojis tautas visvairāk nemīlētā politiķa slavu. Viņu negatīvi vērtē ap 70% lietuviešu. Lai gan A. Kubiļus cer, ka lietuvieši atzinīgi novērtēs viņa darba augļus, kas ļāvuši valstij izķepuroties bez starptautiskā aizdevuma, viņa izredzes uz triumfu vēlēšanās ir teju neticamas.

A. Kubiļus vadītājai partijai Tēvijas savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti nāksies piekāpties vadošo opozīcijas partiju priekšā. Aptaujās vadībā ir sociāldemokrāti un Darba partija - otrā bārsta populistiskus solījumus par vērienīgu algu celšanu un bezdarba samazināšanu līdz nullei triju gadu laikā. Prognozes apstiprina arī politologs Vladimirs Laučis, norādot, ka tieši šīs partijas uzvarēs.

Analītiķis paredz, ka konservatīvajai varas partijai neizdosies iegūt vairāk par 25 vietām parlamentā, taču tai par labu nāk spēcīgais lojālo vēlētāju loks. 70 no 141 parlamentārieša tiks noskaidroti jau šajā svētdienā balsojumā pēc vēlēšanu sarakstiem, turpretim atlikušo 71 vēlēs divas nedēļas vēlāk pēc mažoritārās sistēmas, balsojot par atsevišķiem kandidātiem.

«Ļaudis ir zaudējuši ilūzijas, iespējams, zaudējuši uzticību politiskajai elitei,» atzina koalīcijā ietilpstošās partijas Liberāļu kustība pārstāvis Petrs Austrevičs. «Mēs - koalīcija - esam saņēmuši daudz kritikas, un opozīcija šajā ziņā bija īpaši aktīva,» Dienai uzsvēra P. Austrevičs, nenoliedzot, ka īpaši sarežģītā situācijā ir A. Kubiļus partija. «Taču mēs kā mazākie koalīcijas partneri jūtamies salīdzinoši drošāk nekā citi koalīcijas partneri.»

«Situācija Lietuvā nekļūst labāka, taču tā nav arī sliktāka,» ekonomisko vidi raksturoja Lietuvos rytas TV žurnālists Edmunds Jakilaitis, kurš vadījis politiķu pirmsvēlēšanu iknedēļas debates. Lietuvu pametis ap pusmiljons cilvēku, un, kā rāda Statistikas biroja dati, pērn emigrējuši 53,9 tūkstoši. Lielākā daļa izbraucēju jau ilgstoši atradās bezdarbnieku rindās, un bezdarba līmenis valstī sasniedz 13%.

«Kāpēc mēģināt izdzīvot ar 700 litiem (143 lati), ja vari aizbraukt uz Lielbritāniju un saņemt piecreiz vairāk?» skaidroja Darba partijas vadītāja vietnieks Vītauts Gapšis un uzsvēra, ka visi spēki jāvelta jaunu darbavietu radīšanai un algu celšanai, kas būšot atslēga, kā noturēt lietuviešus dzimtenē.

Koalīcijas partijas vienojušās, ka jāturpina aizsāktais budžeta sabalansēšanas kurss, tuvāko gadu laikā jāraugās ieviest eiro, taču tās priekšvēlēšanu karstumā izvairās solīt nerealizējami strauju augšupeju.

Vēlēšanu pārsteigumi

Pirmo reizi uz parlamentārieša krēslu Lietuvā pretendē tik daudz kandidātu: ap diviem desmitiem partiju kopumā ir vairāk nekā divi tūkstoši kandidātu. Parādījies daudz jaunu partiju, taču lielākajai daļai jaunpienācēju trūkst ideoloģiskā uzstādījuma. Tās vieno neapmierinātība ar līdzšinējo valdību vai atsevišķu ietekmīgu cilvēku personiskās ambīcijas.

Vienu no lielākajiem pārsteigumiem var sagādāt jaunā partija Drosmes ceļš, kas sakņojas kādā 2009. gada pedofilijas skandālā. Partijas līdere Neringa Venckiene ir bijusī tiesnese. Viņas brālis tika atrasts miris pēc tam, kad viņš par savas mazgadīgās meitas izmantošanu pedofilu tīklā nogalināja kādu tiesnesi, ko pats uzskatīja par vainīgu. Skandāls joprojām nav norimis, bet gan izaudzējis no sevis politisko partiju.

Viļņas centrālās ielas pārpildītas ar Drosmes ceļa vēlēšanu reklāmām, kas gan tur saradušās pēdējo dienu laikā cīņai par balsīm. Vienīgais, kas vieno partiju, ir pats protests, nevis politiskā ideoloģija. «Daļa ļaužu pat kaunējas atzīt, ka atbalsta šo partiju,» norādīja žurnālists E. Jakilaitis un piebilda, ka tieši tādēļ sabiedrisko domu aptaujas šajās vēlēšanās draud izrādīties mānīgas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits