Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Lietuvā saimniekiem būs jāreģistrē visas cūkas

Lai apkarotu Āfrikas cūku mēra (ĀCM) izplatīšanos, Lietuvā līdz 15.septembrim bez maksas būs jāreģistrē visas īpašumā esošās cūkas, lēmusi Lietuvas Zemkopības ministrija un Valsts Pārtikas un veterinārais dienests."Mums par sevi jārūpējas. Mēs nevaram gaidīt Eiropas Komisijas (EK) lēmumus, jo mums jārīkojas te un tagad.

Kompensācijas palīdzēs lauksaimniekiem, bet neatrisinās problēmas, tāpēc īstenojam papildu pasākumus," informēja zemkopības ministre Virgīnija Baltraitiene.Zemkopības ministrijas, veterināro dienestu un citu institūciju pārstāvji vienbalsīgi vienojās no 20.augusta līdz 15.septembrim likt reģistrēt visas cūkas. Reģistrācija būs bez maksas. To veiks Valsts pārtikas un veterinārā dienesta darbinieki ar vietējo pagastu speciālistu palīdzību. Viņi apsekos visas saimniecības un palīdzēs īpašniekiem aizpildīt reģistrācijas formas."Cūku reģistrācija nav jaunums. Tādas prasības ir bijušas jau pagātnē. Tomēr saistībā ar Āfrikas cūku mēra uzliesmojumu mums būs ciešāk jāpārrauga šis process, lai iegūtu precīzākus datus par cūku skaita izmaiņām," norādīja Zemkopības ministrijas Lauksaimnieciskās ražošanas un pārtikas rūpniecības departamenta vadītājs Rimants Krasuckis.Cūku īpašniekiem būs jāreģistrē cūkas un to turēšanas vietas. Šo informāciju atjaunos ik pa trīs mēnešiem.Latvija, Lietuva, Igaunija un Polija plāno vērsties pie Eiropas Savienības (ES), lai iegūtu papildu finansējumu laboratoriju testiem un slimības izplatīšanās novēršanas pasākumiem.Kā jau ziņots, 24.jūlijā ĀCM tika atklāts vienā no lielākajām Lietuvas cūku novietnēm, kompānijai "Idavang" piederošajā Rupinsku cūku audzēšanas kompleksā, kas atrodas Kazitišķu pašvaldībā, aptuveni 40 kilometrus no Latvijas robežas. Kompleksā, kas tika uzskatīts par paraugsaimniecību un bija nodrošināts ar visiem nepieciešamajiem biodrošības līdzekļiem, nācās izkaut visas cūkas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins: Nav plānu ieņemt Harkivu

Krievijai šobrīd nav plānu ieņemt Harkivu, piektdien, atrodoties vizītē Ķīnā, apgalvoja Krievijas diktators Vladimirs Putins.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits