Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Lietuvas Seima deputāti aicina Ungārijas kolēģus nebloķēt Ukrainas tuvināšanos ES

Grupa Lietuvas Seima deputātu trešdien vērsušies pie saviem Ungārijas kolēģiem, aicinot viņus nebloķēt lēmumus, kas ļautu Ukrainai tuvināties Eiropas Savienībai (ES).

Jau ziņots, ka Ungārija pagājušajā mēnesī paziņoja, ka "bloķēs un boikotēs" visus mēģinājumus tuvināt Ukrainu ES, ja vien Kijeva negrozīs jauno izglītības likumu, kas sašaurina iespējas mācīties kādā citā valodā, izņemot ukraiņu valodu.

"Esam nepatīkami pārsteigti un pat šokēti par Ungārijas valdības ultimatīvo paziņojumu," teikts Seima opozīcijas partijas Tēvzemes savienība-Lietuvas kristīgie demokrāti deputāta Andrjus Kubiļus rosinātajā aicinājumā, ko parakstījuši 37 deputāti no tēvzemiešu, sociāldemokrātu, Liberāļu kustības, Zemnieku un zaļo savienības frakcijām un jauktās deputātu grupas.

"Mēs saprotam, ka jautājumi, kas saistīti ar mazākumtautību izglītību un to integrāciju valsts dzīvē, vienmēr ir īpaši jutīgi un jārisina konstruktīva dialoga ceļā. Redzam Ukrainas centienus tieši tā arī risināt šīs svarīgās problēmas," norādīts dokumentā.

Tajā uzsvērts, ka Seima deputātus nepārsteidz pati Ukrainas kaimiņvalstu interese par šīs valsts izglītības likumu, bet gan "Ungārijas varas iestāžu ultimāti, kuros Ukrainai draudēts ar ģeopolitiskām sekām".

"Tādi ultimāti ir kategoriski nepieņemami, pilnīgi neeiropeiski, un vēl grūtāk saprast, ka to paziņojusi viena no Viduseiropas valstīm. Mēs visi labi zinām, cik ģeopolitiski svarīga mums, Viduseiropas un Baltijas valstīm, bija mūsu pašu integrācija Eiropas Savienībā," atgādinājuši aicinājuma autori.

Viņi arī vaicā, vai tiešām Ungārijai Ukrainā ir "mērķi, kas sakrīt ar [Krievijas prezidenta Vladimira] Putina mērķiem".

Pēc tam, kad prezidents Petro Porošenko parakstīja Ukrainas jauno izglītības likumu, Ungārijas Ārlietu ministrija izplatīja paziņojumu, kurā bija teikts, ka Ukraina "var aizmirst par integrāciju Eiropā".

Šis likums nosaka, ka no 2020.gada septembra Ukrainas skolās visi mācību priekšmeti skolēniem no piektās klases tiks mācīti ukraiņu valodā, bet mazākumtautību skolēni savā dzimtajā valodā varēs apgūt atsevišķus izvēles priekšmetus. Mācību programmas ietvaros skolām būs atļauts vienu vai vairākus priekšmetus mācīt ne tikai valsts valodā, bet arī angļu vai kādā citā no ES oficiālajām valodām.

 

Top komentāri

Ass
A
Šiem nākamreiz, ja teiksim poli ar bus pret ,vajadzetu uz Varšavu ar Banderas bildi un upa karogiem aizbrauk.
OSKARS
O
Vai tiesam ES ir vajadziga valsts kura parkapj cilvektiesibas , kura pie varas ir korumpeti banditi un slepkavas ???
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits