Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Lietuviešu tilts uz neatkarību nostiprināts

Ar simboliski par Neatkarību (Independence) nodēvētā sašķidrinātās gāzes kuģa piestāšanu Klaipēdas ostā faktiski noslēdzies Lietuvas spertais pirmais solis, lai samazinātu tās atkarību no Krievijas enerģijas, otrdien vēsta laikraksts Diena.

Īstenojot sašķidrinātās gāzes termināļa būvniecības projektu, Lietuvai izdevies iekļauties pašas noteiktajos, visai ambiciozajos termiņos, tāpēc atbilstoši līgumam ar Statoil pirmo sašķidrinātās dabasgāzes kravu terminālis plāno pieņemt jau šī gada decembrī, un kopumā no Norvēģijas ik gadu plānots saņemt sešas septiņas šādas kravas.

Virkni sagatavošanās darbu Lietuvai izdevies noslēgt vēl pēdējā mirklī - piemēram, sašķidrinātās dabasgāzes termināļa piestātnes būvniecības darbi oficiāli beigušies tikai 20. oktobrī, kad termināļa īpašnieks, uzņēmums Klaipedos Nafta saņēma aktu no atbildīgajām institūcijām par būves nodošanu ekspluatācijā. "Šis dokuments apliecina, ka sašķidrinātās gāzes termināļa būvniecība ir pabeigta, un esam gatavi tam, lai kuģis Neatkarība varētu droši pietauvoties piestātnei. Līdz ar to varēsim sākt pārbaudes darbus un gatavoties pirmās kravas uzņemšanai," atklāj Klaipedos Nafta ģenerāldirektors Mants Bartuška.

Jau šobrīd Lietuva ir ieinteresēta, piemēram, vasaras periodā iepirkto dabasgāzi uzglabāt Inčukalna dabasgāzes krātuvē, un Lietuvas dabasgāzes tirgus operators jau noslēdzis līgumu par piekļuvi krātuvei, tāpēc pirmā dabasgāze no Klaipēdas Latviju, iespējams, varētu sasniegt jau nākamajā gadā, stāsta Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes loceklis Rolands Irklis. "No tirgus viedokļa Latvijas patērētājus pagaidām, visdrīzāk, gan šī gāze nesasniegs, un tam mums jāgaida 2017. gads, kas ir Latvijas gāzes monopoltermiņa beigas," norāda Irklis.

Neskatoties uz juridiskajiem un fiziskajiem ierobežojumiem, patiesībā patērētāji jau šobrīd faktiski var sākt domāt par piegāžu līgumiem no Klaipēdas, ir pārliecināts enerģētikas eksperts, bijušais enerģētikas ministrs Juris Ozoliņš. Pēc viņa viedokļa, Latvijas likumdošana to pieļauj un jābūt tikai gribai. "Nekas nav nokavēts, jo lietuvieši un norvēģi savu darbu ir izdarījuši, un mums atliek tikai plūkt augļus," norāda eksperts.

Visu Gunāra Valdmaņa rakstu Lietuviešu tilts uz neatkarību nostiprināts lasiet otrdienas, 28.oktobra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits