Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Lukašenko sola migrantiem neatturēt viņus no došanās uz ES

Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko piektdien migrantiem pie Polijas robežas sacījis, ka neapturēs viņu mēģinājumus iekļūt Eiropas Savienībā (ES), un aicinājis Vāciju uzņemt šos cilvēkus.

Baltkrievijas valsts mediju publiskotajā video Lukašenko redzams, apmeklējot centru, kurā netālu no Polijas robežas izmitināti simtiem migrantu, galvenokārt kurdi no Irākas, kas ieradās Baltkrievijā cerībā nokļūt ES.

Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros aizvadīto mēnešu gaitā notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā no Baltkrievijas nelikumīgi iesūtīt tūkstošiem migrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

Eiropas Savienība apsūdzējusi Minskas režīmu centienos tādējādi atriebties par atbalsta sniegšanu baltkrievu opozīcijai un par sankcijām, kas vērstas pret Baltkrieviju, reaģējot uz pagājušā gada protestu vardarbīgo apslāpēšanu.

Lukašenko šīs apsūdzības noraidījis.

Video redzamie migranti izskatās apjukuši, lai gan dzirdami arī aplausi.

Lukašenko, kurš apsūdzējis ES humāno standartu neievērošanā, atsakoties ielaist migrantus, tiem sacīja, ka viņa valdība nekādā veidā neliegs viņiem nokļūt Eiropā.

"Ja kāds vēlas nokļūt Rietumos - tādas ir jūsu tiesības. Mēs nemēģināsim jūs notvert, piekaut un vai turēt aiz dzeloņstiepļu žoga," sacīja Lukašenko.

"Mēs ar jums sadarbosimies, lai sasniegtu jūsu sapni," viņš piebilda.

Tā kā daudzi migranti vēlas nokļūt Vācijā, Lukašenko sacīja, ka lūdzis vāciešus viņus uzņemt.

"Lūdzu, uzņemiet šos cilvēkus. Skaits nav ļoti liels. Viņi vēlas dzīvot Vācijā - 2000 cilvēku nav liela problēma Vācijai," sacīja Lukašenko.

Krīze uz Polijas un Baltkrievijas robežas saasinājās šomēnes, kad vairāki simti migrantu centās izlauzties cauri robežai un tika atspiesti atpakaļ. Aptuveni 2000 migrantu, ieskaitot sievietes un bērnus, apmetās improvizētā nometnē pie Polijas robežas. Pagājušajā nedēļā Baltkrievija aizveda šos migrantus uz netālu esošu angāru, kur iekārtots loģistikas centrs.

Lukašenko sacīja, ka aptuveni 150 cilvēki vēl arvien klīst gar robežu, bet Baltkrievijā kopumā ārpus loģistikas centra atrodas vēl aptuveni 3000 migrantu.

"Ja mēs tagad neatrisināsim migrācijas problēmu, tā kļūs vēl lielāka," viņš piebilda.

Polija trešdien ziņoja, ka ar Baltkrievijas robežsargu palīdzību cauri robežai izlauzušies vairāk nekā 200 migranti, bet viņi nekavējoties nosūtīti atpakaļ.

Daudzi migranti apgalvo, ka ir pametuši visu savās valstīs, iztērējot tūkstošiem dolāru, lai ar tūristu vīzām ielidotu Baltkrievijā, un ir apņēmības pilni sasniegt ES.

Taču Polijai liedzot iekļūt savā teritorijā, simtiem irākiešu nolēmuši atgriezties savā valstī ar lidmašīnām, ko noorganizējusi Minska.

Paredzēts, ka piektdien un sestdien no Minskas lidostas uz Irāku dosies vēl divas lidmašīnas.

ES ir noteikusi jaunas sankcijas Lukašenko režīmam saistībā ar migrantu krīzi papildus tām, kas tika piemērotas pagājušajā gadā par opozīcijas un protestētāju apspiešanu pēc vēlēšanām.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits