Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Makrons vizītē Ķīnā negrasās izvairīties no tabu tematiem

Francijas prezidents Emanuels Makrons pirmdien ierodas vizītē Ķīnā, lai palīdzētu slēgt jaunus līgumus, bet viņš negrasoties izvairīties no tabu tematiem, lai gan Ķīnas varasiestādes viņu brīdinājušas nerunāt par strīdīgiem jautājumiem, piemēram, demokrātijas atbalstītāju protestiem Honkongā.

Makrons pirmdien finanšu centrā Šanhajā sāks savu otro oficiālo vizīti Ķīnā. Šanhajā viņš otrdien apmeklēs starptautisko importa gadatirgu, kas notiek laikā, kad ASV un Ķīnas starpā turpinās tirdzniecības karš.

Pirms došanās uz Pekinu Makronam otrdien paredzētas privātas vakariņas ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu. Pekinā abu valstu līderi turpinās sarunas, un Francijas amatpersonas ir norādījušas, ka Makrons nevairīsies no tabu tematiem, tostarp sarunas par Honkongu un musulmaņu masu aizturēšanu Sjiņdzjanas reģionā valsts ziemeļrietumos.

Cilvēktiesību aizstāvju organizācija Human Rights Watch aicināja Makronu publiski izdarīt spiedienu uz Sji slēgt "politiskās izglītības" nometnes Sjiņdzjanā un ievērot Honkongas iedzīvotāju tiesības piedalīties politikas procesā.

Ķīnas Ārlietu ministrijas pārstāvis Eiropas lietās Džu Dzjins sacīja, ka ir sagatavota "visdraudzīgākā un sirsnīgākā uzņemšana", tomēr brīdināja, ka cilvēktiesību jautājumos abām valstīm ir jāveido konstruktīvs dialogs, izvairoties no "savstarpējas kritikas vai jautājuma politizēšana".

"Honkonga un Sjiņdzjana ir Ķīnas iekšējas lietas. Tās nevajadzētu iekļaut diplomātiskajā darba kārtībā," viņš pagājušajā nedēļā teica žurnālistiem.

Džu brīdināja Franciju netraucēt Indijas un Klusā okeāna reģionu un nesūtīt militāros kuģus uz ūdeņiem, uz kuriem teritoriālas pretenzijas izteikusi Ķīna.

Francija aprīlī saniknoja Ķīnu, kad tās fregate izbrauca caur Taivānas šaurumu.

Honkongā jau mēnešiem ilgi turpinās nemieri. Jaunā vardarbības vilnī svētdien vīrietis ar nazi uzbruka protestētāju pūlim un ievainoja piecus cilvēkus, tostarp demokrātiju atbalstošu vietējo deputātu, kuram konfliktā nokosta auss.

Makrona vizītes galvenais mērķis ir palīdzēt Francijas kompānijām noslēgt jaunus darījumus ar pasaules otru lielāko ekonomiku. Francijas prezidenta padomnieks pauda, ka vizītes laikā Francijas kompānijas noslēgs vismaz 40 līgumus lauksaimniecības, tūrisma, veselības aprūpes un citās jomās.

Francijas prezidents atklās Parīzes modernās mākslas muzeja Pompidū centra atzaru Šanhajā.

Lai gan Ķīna ir tuvinājusies Eiropai laikā, kad ASV prezidents Donalds Tramps īsteno protekcionisma politiku, Makrons ir paudis bažas par Ķīnas plašajām investīcijām Centrālajā un Austrumeiropā, kā arī lielo tirdzniecības pārpalikumu attiecībās ar Eiropas Savienību. Francijas prezidents ir paudis, ka Eiropas naivums attiecībās ar Ķīnu ir beidzies.

Nepilnu trīs gadu laikā šī būs sestā Makrona un Sji tikšanās.

Top komentāri

ļuļa
ļ
makarons gadījumā nevēlas ķīnā parunāt par demokrātijas aizstāvju protestiem paša zemē? un par to, kā policija dauza un ar asaru gāzi apstrādā dzelteno vestu demonstrantus? arī atradies citu mācītājs, pārmetīs ķīnai to, ko dara pats.
Zemessargs
Z
Vai Makrons gatavs atdot desmitiem miljardu USD ko France nozaga Lībijas tautai,un kompensāciju kad France,UK algotņi kopā ar NATO nogalināja valsts vadītāju Kadaffi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits