Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Mazuļa eitanāzijas lieta nonāk Zviedrijas tiesā

Zviedrijā tiesas priekšā nonākusi kāda bērnu slimnīcas ārste, kuru apsūdz par zīdaiņa eitanāziju. Gadījums guvis plašu mediju uzmanību un satraucis valsts medicīnas nozares profesionāļus, kas lēmumu pieņemšanas procesā kavējas, baidoties no iespējamiem tiesas procesiem, raksta The Local.

57 gadus vecā ārste tiek apsūdzēta slepkavībā, 2009. gadā kādam trīs mēnešus vecam mazulim dodot pārāk lielu devu tiopentāla, kas ir spēcīgas iedarbības anestēzijas līdzeklis. Bērns bija priekšlaikus dzimis, un ārsti tam paredzēja drīzu nāvi smadzeņu bojājuma dēļ.

Pēc slēdziena, ka mazuļa dzīvība nav glābjama, vecāki deva atļauju atvienot bērnu no dzīvības uzturēšanas sistēmas. Pēc nāves tuvinieki pieprasīja mazuļa autopsiju. Tā norādīja, ka bērns saņēmis neierasti augstas dozas anestēzijas līdzekļa, un ģimene iesūdzēja ārsti tiesā.

Apsūdzētā daktere noliedz, ka būtu vainīga. Ja tiesa lems pretēji, ārstei draud desmit gadu cietumsods.

Jomas eksperti norādījuši, ka ētikas vadlīnijas ārstiem pacienta nāves tuvumā ļauj izrakstīt sāpes remdinošus līdzekļus pat tad, ja tas paātrina nāves iestāšanos.

Situācija, ka ārstu tiesā par kriminālnoziegumiem, valstī nav ierasta. Gadījums satraucis Zviedrijas mediķus. «Nedrošības sajūta ir pārņēmusi visu medicīnas nozari,» laikrakstam Svenska Dagbladet sacīja Marta Kristensena no Stokholmas Ārstniecības asociācijas. Tas novedis pie situācijas, ka dažbrīd pacientiem medicīniskā palīdzība tiek sniegta novēloti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits