Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis
Tās fiksētas Norvēģijā, Somijā, Polijā, Vācijā, Francijā un Spānijā

Medijs: Eiropā gaisā konstatētas nenoskaidrotas izcelsmes radioaktīvās daļiņas

Izplatījies satraukums par iespējamu nedeklarētu kodolizmēģinājumu vai kādu kodolkatastrofu, jo visā Eiropā gaisā konstatēta cilvēka ražota radioaktīvā joda-131 daļiņu klātbūtne, vēsta britu tabloīds Metro.

Radioaktivitātes līmenis gan ir ļoti zems un cilvēkus neapdraud, taču zinātniekiem pagaidām nav ne jausmas, no kurienes radušās šīs radioaktīvā daļiņas, norāda laikraksts.

Militārajai aviācijai veltītā tīmekļa vietne The Aviationist vēsta, ka Lielbritānijā ieradusies ASV kodolizlūkošanas lidmašīna WC-135, taču nav zināms, vai tas saistīts ar konstatēto joda-131 klātbūtni Eiropā.

Gaisa kvalitātes kontroles stacijas to līdz šim konstatējušas Norvēģijā, Somijā, Polijā, Vācijā, Francijā un Spānijā.

Izotopam ir ļoti īss pussabrukšanas periods - tikai astoņas dienas, un tādējādi var pieņemt, ka atmosfērā tas parādījies visai nesen, norāda Metro.

Norvēģu zinātnieki pauž aizdomas, ka radioaktīvo daļiņu izcelsmes avots meklējams kaut kur Austrumeiropā, norādot, ka to izplatīšanās cēlonis varētu būt negadījums kādā atomelektrostacijā, taču, visticamāk, avārija kādā ķīmiskajā rūpnīcā, kas ražo jodu medicīnas vajadzībām.

Norvēģijas Pretradiācijas aizsardzības pārvaldes pārstāve Astrīda Lilande reģiona ziņu vietnei Barents Observer norādīja, ka "mērījumi vairākās Eiropas vietās varētu liecināt, ka tas nāk no Austrumeiropas".

Sākotnēji radioaktīvā joda paaugstinātā klātbūtne atmosfērā tika konstatēta Norvēģijas ziemeļos, Somijas ziemeļos un Polijā, bet nākamo divu nedēļu laikā - citās Eiropas valstīs.

Norvēģijā janvārī konstatētais radioaktivitātes līmenis bija "ļoti, ļoti zems", tāpat kā kaimiņos esošajā Somijā, un tāpēc tas neradīja jebkādas bažas par apdraudējumu cilvēku veselībai, uzsvēra Lilande.

 

Top komentāri

Lasītājs
L
Nesen kaut kur Eiropā kaut kāda AES aizdegās. Ātri gan par to ziņas izbeidzās...
kw
k
Francijā tur viens kodols nesen aizdegās. Un Eiropa joprojām diezgan pilna ar veciem, sen nokalpojušiem kodoldinozauriem.
Juons
J
Apkaunojoš raksts - bez norādīta avota, bez norādīta autora, pievienota bilde no "sputnik". Vai Diena būtu Krievijas pārvaldē nonākusi?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits