Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Mediju organizācijas aicina Leienu cīnīties par mediju brīvību

Virkne mediju organizāciju aicinājušas topošo Eiropas Komisijas (EK) prezidenti Urzulu fon der Leienu jaunās Komisijas prioritāšu vidū iekļaut mediju brīvības garantēšanu, žurnālistu aizsardzību un Eiropas Savienības (ES) pilsoņu piekļuvi informācijai.

Organizācijas nosūtījušas kopīgu vēstuli Leienai un starp to parakstījušajām organizācijām ir arī Eiropas Žurnālistu federācija (EFJ), kuras biedre ir arī Latvijas Žurnālistu asociācija.

Vēstulē Leiena apsveikta ar ievēlēšanu EK prezidents amatā un norādīts, ka līdzšinējā EK ir spērusi nopietnus soļus, lai veicinātu mediju brīvību, taču jādara vairāk, ņemot vērā ātri mainošos mediju vidi, pieaugošos draudus un ierobežojumus mediju brīvībai un nesenās žurnālistu slepkavības.

Leiena aicināta piešķirt jaunās Komisijas viceprezidentam skaidru un stingru mandātu izmantot visus pieejamos ES mehānismus, tostarp politiku, tiesību normas un budžetu, lai aizstāvētu preses brīvību un žurnālistu drošību.

Vēstulē Leienai lūgts vienam no viceprezidentiem skaidri norādīt, ka šis uzdevums ir prioritāte nākamajam piecu gadu termiņam.

Leienu aicināta strādāt pie vairāku reformu īstenošanas, uzskaitot vēstulē piecas jomas.

Vēstulē norādīts, ka jāizveido veicinoša tiesiska un regulējoša vide brīviem, neatkarīgiem, daudzveidīgiem un dažādiem medijiem un žurnālistu drošībai. Tāpat žurnālisti ir jāaizsargā no iespaidošanas no tiesu iestāžu puses, no patvaļīgas izspiegošanas, apmelojumiem, pārlieku plašiem nacionālās drošības un pretterorisma likumiem, kā arī pret stratēģiskiem tiesas procesiem pret sabiedrības dalību.

Vēstulē arī norādīts, ka žurnālisti, blogeri un ārštata darbinieki ir jāaizsargā no fiziskiem, tiesiskiem, psiholoģiskiem un digitāliem draudiem un jānodrošina viņiem piekļuve efektīvai aizsardzībai un jāizstrādā preventīvi pasākumi un mehānismi, sevišķi pievēršot uzmanību riskiem, ar ko sakaras sievietes žurnālistes.

Kā trešā reformu joma minēta cīņa ar nesodāmību par uzbrukumiem žurnālistiem, blogeriem un ārštata darbiniekiem. Mediju organizācijas ierosina šajā jomā sniegt atbalstu tiesībsargājošajām iestādēm, prokuroriem un tiesu sistēmai un izstrādāt specializētus protokolus izmeklētājiem.

Organizācijas arī aicina Leienu nodrošināt, ka tiek turpināta cīņa pret dezinformāciju, publiski stingri aizstāvot neatkarīgo žurnālistiku un tās lielo nozīmi demokrātijā. Vēstulē piebilsts, ka jāturpina vairot arī sabiedrības izpratne par mediju brīvību.

Tāpat Leiena aicināta atbalstīt ilgtspējīgus modeļus neatkarīgajai žurnālistikai, popularizējot mediju neatkarību, daudzveidību un dažādību, kā arī pieļaujot efektīvu pašregulāciju.

Vēstulē uzsvērts, ka mediju brīvība un plurālisms ir modernās demokrātijas pīlāri. "Lai nākamā Komisija varētu nodrošināt Eiropas pilsoņiem tiesības piekļūt informācijai, tai jāizmanto gaidāmais termiņš, lai cīnītos ar daudzajiem draudiem žurnālistikai. Mēs ceram, ka Jūs spersiet soļus, lai to nodrošinātu," norādīts vēstulē.

Vēstuli parakstījušas tādas organizācijas kā Starptautiskā žurnālistu asociācija, Reportieri bez robežām, Starptautiskais preses institūts un Eiropas žurnālistikas centrs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievu lidlaukā Krimā atskanējuši sprādzieni

Naktī uz trešdienu atskanējuši sprādzieni krievu okupētajā Krimas pussalā netālu no Džankojas kara lidlauka, vēsta lietotnes Telegram kanāls Astra un citi vietējie mediji.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits