Laika ziņas
Šodien
Sniegs
Rīgā 0 °C
Sniegs
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Merkele: Berlīnes mūra krišana pierāda, ka sapņi var piepildīties

Vācijas kanclere Angele Merkele svētdien pauda atzinību drosmīgajiem pilsoņiem, kas pirms 25 gadiem mierīgā ceļā gāza Berlīnes mūri, vēsturisko dienu nodēvējot par pierādījumu, ka "sapņi var piepildīties", ziņo aģentūra LETA. 

Merkele, kas uzauga komunistiskajā Austrumvācijā, teica uzrunu pie memoriāla upuriem, kas nogalināti, mēģinot bēgt no Austrumberlīnes. 

"Berlīnes mūris, šis cementā iekaltais valsts ļaunprātīgās varas simbols miljoniem cilvēku noveda līdz paciešamā robežai un pārāk daudz aiz šīs robežas. Tas viņus salauza," sacīja Merkele. 

"Nav jābrīnās, ka pēc robežas atvēršanas cilvēki ar āmuriem un kaltiem sagrāva ienīsto struktūru. Gada laikā tā pazuda no pilsētas ainas." 

Neparasti emocionālā uzrunā Vācijas kanclere norādīja, ka 1989.gada 9.novembra galvenā mācība ir, ka "mēs varam mainīt situāciju uz labāku - tas ir Berlīnes mūra krišanas vēstījums". 

Šis vēstījums ir patiess Merkeles apvienotajai valstij un pasaulei, "īpaši cilvēkiem Ukrainā, Sīrijā, Irākā un daudzos, daudzos citos pasaules reģionos, kur brīvība un cilvēktiesības ir apdraudētas vai tiek bradātas". 

"Šis ir pārliecinošs vēstījums par mūsu spējām šodien un nākotnē graut mūrus, diktatūras, vardarbības, ideoloģijas un naida mūrus. Pārāk labi, lai būtu patiesi? Salds sapnis, kas plīsīs kā burbulis? Nē, [Berlīnes] mūra krišana mums ir parādījusi, ka sapņi var piepildīties," sacīja Merkele. 

Vācijas kanclere atgādināja, ka 9.novembris ir arī nacistiskās Vācijas 1938.gada Kristāla nakts - pret ebrejiem vērsto grautiņu - gadadiena, norādot, ka šī gadadiena Vācijas vēsturē iezīmē arī "kauna un apkaunojuma dienu". 

Vācijas kanclere pateicās demokrātisko kustību dalībniekiem bijušajās komunistiskajās valstīs, kas pavēra ceļu vēsturiskajiem notikumiem, norādot, ka 1989.gadā "Dzelzs priekškars jau bija ielauzts". 

"Mēs vācieši nekad neaizmirsīsim brīvības un demokrātijas kustības centrālajā un Austrumeiropā, kas pavēra ceļu mūsu nesenās vēstures laimīgākajam brīdim," sacīja Merkele. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits