Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Moldova izvēlējusies prorietumniecisku līderi

Pēc saspringtās otrās prezidenta vēlēšanu kārtas par Moldovas jauno prezidenti izvēlēta proeiropeiski noskaņotā bijusī premjerministre Maija Sandu. Eksperti lēš, ka politiķei, kas savu kampaņu balstīja uz korupcijas izskaušanu un ciešāku sadarbību ar rietumvalstīm, no 24. decembra, kad viņa pārņems prezidenta pilnvaras, priekšā būs smagas cīņas ar prokrievisko politiķu dominēto parlamentu un valdību.


Tuva sacīkste

Pirmdien pēc visu balsu saskaitīšanas Moldovas Centrālā vēlēšanu komisija paziņoja, ka prokrieviskajam prezidentam Igoram Dodonam izdevies savākt 42,25% balsu, kamēr Sandu 57,75%. Radio Brīvā Eiropa vēsta, ka šogad aktivitāte bijusi par 10% augstāka nekā pagājušajās prezidenta vēlēšanās.

Aptaujas liecina, ka, līdzīgi kā citās valstīs, krasas viedokļu atšķirības vēlētāju izvēlē iezīmēja viņu dzīvesvieta. Pilsētnieki drīzāk bija gatavi atbalstīt eiropeisko Sandu, kamēr reģionos dzīvojošie, baidoties no ekonomiskajām sekām, ja attiecības ar Krieviju pasliktināsies, savas balsis atdeva par Dodonu. Lielu lomu bijušās premjeres uzvarā spēlēja ārvalstīs dzīvojošie moldāvi.

Pirmajā balsošanas kārtā 70% diasporas, kurus vēlāk Dodons nosauca par ''paralēlo elektorātu'', atdeva savas balsis par Sandu. Euronews raksta, ka ārvalstīs dzīvo un strādā vairāk nekā miljons moldāvu. 

Reuters norāda, ka nedz vēlēšanu laikā, nedz pēc tam nav konstatēti pārkāpumi un, lai gan piektdien  Dodons netieši aicināja atbalstītājus ''doties ielās'', ja izskatīsies, ka vēlēšanas ir ''nozagtas'', pirmdien viņš mudināja, ''neskatoties uz vēlēšanu rezultātu, saglabāt mieru''. Prezidents gan vērsās pie Sandu vēlētājiem, sakot, ka ''jo lielāka eiforija, jo ātrāk piemeklē vilšanās''. 

BBC žurnālists Stīvs Rozenbergs piebilst, ka Dodona zaudējums savā veidā ir arī Kremļa zaudējums, jo Vladimirs Putins un viņa valdība aizvadītajās nedēļās bija aktīvi iesaistījušies prezidenta pozīciju stiprināšanā, biedējot ar Rietumu rīkotu ''krāsu revolūciju''. Neskatoties uz to, Putins pirmdien tāpat kā Eiropas Savienības politiķi apsveica Sandu ar uzvaru.


Virkne darbu

''Moldovai ir nākotne, pateicoties labajiem cilvēkiem šajā valstī,'' gandarīta par rezultātiem, sacīja topošā prezidente, kura, kā ziņo Krievijas aģentūra TASS, solījusi uzturēt labas attiecības ar ''visiem ārvalstu'' partneriem.

Eksperti norāda, ka viņai priekšā būs virkne ievērojamu izaicinājumu, lai izpildītu dotos solījumus un samazinātu korupciju valstī, un atjaunotu ciešākas attiecības ar Rumāniju, Ukrainu un rietumvalstīm. Domnīcas Chatham House eksperti iepriekš rakstījuši, ka Moldovas vājā demokrātija un korupcijas līmenis ''rada risku visai Eiropai''. Paredzams, ka prezidente saskarsies ar lielu pretestību gluži kā 2019. gadā, kad viņa nāca ar plašu reformu piedāvājumu, bet drīz vien zaudēja ar Dodonu saistītās Sociālistu partijas atbalstu un premjeres amatu.

Tiesa gan, prezidentes pilnvaras ir relatīvi ierobežotas un pārmaiņu veikšanai nepieciešams parlamenta atbalsts, taču nav skaidrs, vai viņa to saņems un vai līdz decembrim netiks nomainīta arī valsts valdība.

''Apsveicu jaunievēlēto prezidenti Maiju Sandu. Nepieredzēti lielā vēlētāju aktivitāte liecina, ka tautai ir lielas gaidas,'' pirmdienas rītā sacījis Moldovas Demokrātiskās partijas, kura nepauda atbalstu nedz  Sandu, nedz Dodonam, vadītājs Pāvels Filips. Kā norāda Atlantic Council eksperti, Sandu būs nepieciešams uzmanīgi veidot attiecības ar prokrieviskajiem deputātiem, kuri pašlaik ir vairākums parlamentā, tikmēr Dodona atbalstītais premjerministrs Jons Kiku pirmdienas rītā, atskaitoties par gada laikā padarīto, sacījis, ka ikvienu ministru ''var skart pārmaiņas''.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits