Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Musulmaņus tracina arī Francijas humora izdevums

Piesardzības nolūkos Francija piektdien slēgs vēstniecības, konsulātus, skolas un kultūras centrus aptuveni 20 musulmaņu valstīs, baidoties no iespējamiem vardarbīgiem protestiem, kurus varētu izraisīt franču satīriskā izdevuma Charlie Hebdo publicētās musulmaņu pravieša Muhameda karikatūras. Tās var pastiprināt Ziemeļāfrikas un Āzijas valstīs nedēļu ilgušos asiņainos protestus pret ASV uzņemto amatierfilmu, kurā pravietis Muhameds attēlots kā izvirtis sieviešu nīdējs un naida kurinātājs.

Kā jums patīk pakaļa?

Uz satīriskā iknedēļas izdevuma Charlie Hebdo jaunākā numura, kas iznāca trešdien, vāka attēlots musulmanis ratiņkrēslā, kuru stumj ortodoksāls ebrejs. Invalīds saka: «Nekā smieklīga!» Ilustrācija, kuras nosaukums ir Intouchables2 jeb Neaizskaramie 2, ir atsauce uz pašlaik populāro franču filmu Neaizskaramie par paralizētu aristokrātu un viņa melnādaino kopēju.

Izdevuma iekšlapās aplūkojamas vairākas karikatūras ar pravieti Muhamedu pikantās situācijās. Viena no tām saucas Muhameds. Zvaigzne ir dzimusi, un tajā ir attēlots bārdains vīrs, kurš noliecies tā, lai būtu redzama viņa pēcpuse un ģenitālijas, bet anālo atveri aizsedz zvaigzne. Citā karikatūrā, virs kuras rakstīts Filma, kas apkaunoja pasaules musulmaņus, pravietis attēlots kā gultā gulošs pornoaktieris, kuru filmē no mugurpuses. Tajā Muhameds saka: «Un mana pakaļa? Vai jums patīk mana pakaļa?»

Francijas valdība, kuras rīcībā bija nonākusi informācija par Charlie Hebdo plāniem publicēt musulmaņu pravieti apkaunojošās karikatūras, otrdien aicināja izdevumu atteikties no soļa, kas varētu dziļi aizskart Francijā dzīvojošos četrus miljonus musulmaņu un viņu ticības brāļus un māsas visā pasaulē. «Pašreizējos apstākļos es vēlētos noraidīt jebkādas galējības un aicināt rīkoties atbildīgi,» paziņoja Francijas premjerministrs Žans Marks Ero, vienlaikus uzsverot preses brīvību Francijā. «Mēs dzīvojam valstī, kurā tiek garantēta izteikšanās brīvība, arī publicēt karikatūras.»

Charlie Hebdo galvenais redaktors Stefans Šarbonjē noraidīja pārmetumus, ka izdevums vēlas apzināti provocēt. «Vai preses brīvība ir provokācija»?» viņš jautā. «Es neprasu, lai musulmaņi lasa Charlie Hebdo, tāpat kā es nedotos uz mošeju klausīties runas, kuras iestājas pret visu, kam es ticu.»

Viņa vadītais izdevums jau iepriekš ir saniknojis musulmaņus. Pērn novembrī tika izdedzināta Charlie Hebdo redakcija pēc tam, kad pravieša Muhameda atveids rotāja numuru, kas bija veltīts Arābu pavasarim. Francijas valdība trešdien lika pastiprināt drošību pie izdevuma redakcijas.

Prasa krimināllietu

Musulmaņi Francijā publicētās karikatūras uztvēruši kā kārtējo Rietumu uzbrukumu viņu ticībai. «Mēs noraidām un nosodām karikatūras, kas izrāda necieņu pravietim, un nosodām ikvienu rīcību, kas ceļ neslavu tam, ko cilvēki uzskata par svētumu,» paziņoja Esams Erians, kurš vada Ēģiptē valdošo Brīvības un taisnīguma partiju, ko izveidoja islāmistu kustība Musulmaņu brālība.

Viņš uzskata, ka Francijas tiesībsargājošajām iestādēm par Charlie Hebdo rīcību būtu jāierosina krimināllieta, tāpat kā pret dzeltenās preses izdevumu, kas pārpublicēja Lielbritānijas prinča Viljama sievas Keitas kailfoto. «Keitas lieta ir saistīta ar privātumu, savukārt karikatūras ir uzbrukums daudziem. Citu ticība ir jārespektē,» E. Erians sacīja aģentūrai Reuters.

Libānas ultrakonservatīvo musulmaņu salāfistu augstākais garīgais līderis šeihs Nabils Rahims sacīja, ka pravieša Muhameda karikatūras ir ārkārtīgi aizvainojošas un var novest pie plašākas vardarbības: «Protams, tās vēl vairāk saniknos cilvēkus. Tās palielinās spriedzi, kas jau līdz šim bija bīstami augsta.»

Šoreiz musulmaņu pusē nostājušies arī ebreji. Francijas Ebreju biedrība uzskata, ka cenzūra ir nepieļaujama, tomēr uzsver, ka «šoreiz pravieša Muhameda karikatūru publicēšana preses brīvības vārdā ir bīstama».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits